Tonårig tibetansk munk brände sig själv till döds
Arkivfoto från den 17 oktober 2011, visar kinesisk paramilitär polis på Abas gator i Kinas Sichuan-provins. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


En till buddistisk munk har satt eld på sig själv och dött utanför ett kloster i sydvästra Kina. Många människor samlades för att förhindra att hans kropp fördes bort av säkerhetsstyrkorna, enligt en grupp som arbetar med mänskliga rättigheter.

Minst 1000 personer samlades för att vaka över den döde 18-årige munken Nangdrols kropp. Efter ett tag kunde hans döda kropp föras tillbaka till Jonang Dzamthang Gonchen-klostret, sade gruppen, International Campaign for Tibet, på söndagen. De sade att människorna vägrade att rätta sig efter de lokala kinesiska myndigheterna och överlämnade inte Nangdrols döda kropp till dem.

”De kinesiska säkerhetsstyrkorna försökte forsla bort kroppen men munkarna i Zamtang Jonang-klostret hann precis få tag i hans förkolnade kropp och kunde genomföra en bönritual” berättade Tsayang Gyatso, chef för Jonang Buddhist Association i Indiens Dharamsala, för Radio Free Asia.

Söndagens självbränning är den senaste i en rad av liknande incidenter med 23 tibetaner som har satt eld på sig själva under det senaste året i protest mot Kinas politik i Tibet, en region som Kina har styrt över sedan kommunistpartiet tog över 1950.

Kinesiska säkerhetsstyrkor har nyligen ökat sin närvaro i Tibet och närliggande områden. De har satt upp vägblockader och skurit av kommunikations- och transportvägar.

Översatt från engelska