Tolvtusen ljus markerar Washingtons sextonde ljusvaka för Falun Gong
Omkring 12 000 ljus arrangerades för en ljusvaka i Washington den 16 juli, för att markera att förföljelsen av Falun Gong pågått i 16 år. Foto: Fan/Epoch Times


När det började skymma en sommareftermiddag på National Mall, flög en pojke en drake formad som en fågel. Marine Corps marschorkester började ställa upp sig på scenen. Två köer väntade på sista chansen att komma upp i Washington-monumentet.

På en bred, jämn sluttning framför obelisken, låg hundratals gula rundlar på marken och formade ett mönster som liknade ljusstrålar. Folk gick längs raderna, kontrollerade att de var raka, justerade rundlarna som hade vikts av vinden.

Framför strålarna bildade 12 000 ljus fyra kinesiska tecken: 乾坤 (uttalas ”Fa Zheng Qian Kun” på mandarin). Ett ungt par stannade upp och såg på. De frågade en slank kinesisk kvinna i lavendelfärgad skjorta vad det betydde. ”Lagen rätar upp kosmos.” De frågade henne fler saker, med allvarliga miner, såg en stund på ljusen, gick sedan långsamt iväg, med armarna om varandras midjor.

Den 16:e årliga ljusvakan skulle just inledas. Den uppmanade till ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina, som inleddes den 20 juli 1999. Den hyllade det långa, modiga, fredliga motståndet mot Kommunistpartiets förtryck av Falun Gong, en fredlig qigong- och meditationsmetod som lär ut värdena sanning, medkänsla och tålamod. Medan solen gick ner kom hundratals människor i gula t-shirts och intog tyst sina platser. De satte sig med benen i kors på rundlarna och höll i sina ljus.


Innan mörkrets inbrott var cirka 12 000 ljus på plats i en ljusvaka i Washington den 16 juli, för att markera att Falun Gong förföljts i 16 år. Foto: Lisa Fan/Epoch Times

Innan mörkrets inbrott var cirka 12 000 ljus på plats i en ljusvaka i Washington den 16 juli, för att markera att Falun Gong förföljts i 16 år. Foto: Lisa Fan/Epoch Times

När mörkret föll lyste strålarna gula. De kinesiska tecknen framför strålarna lyste vita.

En man och en kvinna turades om att läsa:

”20 juli är här ännu en gång. En samling gudomliga budbärare sammanstrålar framför det höga monumentet i den amerikanska huvudstaden.”

”Efter 16 år lyser ljusen fortfarande … detta arv av tro går bortom tid och rum.”

Ran Cheng, som är post-dok i teoretisk fysik, reste från Austin, Texas, för att vara med i vakan. Han sade att han utövar Falun Gong, och att han kom till Washington för att han tycker att Kommunistpartiets trosförföljelse är irrationell och löjlig: han måste protestera mot det.

– Psykologiskt har jag utvecklat en stark känsla av ansvar för att hjälpa allmänheten att få veta, sade han.


Falun Gong-utövare sitter med ljus under en vaka i Washington DC den 16 juli, inför 20 juli, som är årsdagen av förföljelsen av den kinesiska andliga metoden. Foto: Larry Dye/Epoch Times

Falun Gong-utövare sitter med ljus under en vaka i Washington DC den 16 juli, inför 20 juli, som är årsdagen av förföljelsen av den kinesiska andliga metoden. Foto: Larry Dye/Epoch Times

Jennifer Williams lärde känna Falun Gong för första gången efter att hon råkat få se vakan.

– Oavsett vilken tro man har så tycker jag att man borde kunna utöva den, och inte förlora livet på grund av det.

Ride2Freedom-teamet av unga cyklister som just avslutat en transkontinental resa var med på ljusvakan, med sina cyklar upp-och-nervända på gräsmattan. De cyklade från Los Angeles till Washington på sex veckor, och ökade medvetenheten om förföljelsen av Falun Gong och den svåra situationen för Falun Gong-föräldralösa.

På tal om deras prestation så sade en av cyklisterna, Ghazal Tavanaei från Iran:

– Åh, det känns helt fantastiskt. Jag visste att vi kunde göra det, även om det verkade omöjligt. För vi trodde alla på oss själva, och vi trodde på varandra.

Översatt från engelska.