Tolv döda i olycka vid kinesiskt stålverk


Smält metall som svämmade över vid ett stålverk på morgonen den 5 oktober i Jiangsuprovinsen brände tolv arbetare till döds och skadade ytterligare en svårt. Olyckan hände vid smältugn 5 på Nanjings södra stålverk.

Kinesisk media rapporterade att man inte kunde genomföra snabba räddningsoperationer på grund av de höga temperaturerna. Elva av dödsfallen kunde bekräftas omedelbart, medan det tog till morgonen därpå för att hitta det tolfte dödsoffret.

De tolv männens omedelbara död när 1000 grader varmt stål svämmade över, chockade invånarna i området.

En anställd på en restaurang i närheten kommenterade:

– Mer än tio personer smältes av den flytande metallen, det är verkligen skrämmande. Vi hörde att det körde många ambulanser till platsen.

Andra sade att information om olyckan blockerats och att myndigheterna i Jiangsu inte gett dödsfallen någon stor uppmärksamhet. Den största lokala dagstidningen, Yangzi Evening News, gav mer utrymme åt en artikel om ett slags stor, odlad krabba än att rapportera om olyckan.

En bloggare gav fler detaljer: ”Myndigheterna i Nanjing reserverade en våning på ett hotell och satte ihop tolv team för att vara med familjerna dygnet runt, så de inte skulle kontakta allmänheten eller media eller diskutera händelsen med varann. Det är enklare att kontrollera och manipulera varje familj var för sig.”

Det här är inte den första olyckan av det här slaget på senare år. I april 2007 dödades 32 arbetare i Tieling i Liaoningprovinsen av att en stor behållare med smält metall tippade. Samma månad skedde tre olyckor i rad i Liaoning, Shaanxi och Chongqing på grund av översvämmade eller vältrande behållare eller stänk från flytande metall och slagg.

I juli förra året orsakade ett utsläpp av smält järn i vatten en explosion på ett företag som utvinner sällsynta jordmetaller i Nanjing, och för lite mer än en månad sedan skadades sex personer när en behållare för smält stål lossnade från sitt stöd vid Shenyang Metallurgical Machinery Company.

Översatt från engelska.