Tolfte tibetanska självbränningen under hårt kinesiskt förtryck
Tibetaner tvingas buga när de förs bort av kinesiska säkerhetsstyrkor. (Från ett kinesiskt militärforum)


Den tragiska nyheten om det tolfte fallet av en tibetansk munk som satte eld på sig själv i Kina i år publicerades med foton på flera hemsidor. De visade hur kinesiska säkerhetsstyrkor slår ner på tibetanerna på ett sätt som påminner om kulturrevolutionen.

46-årige Tenzin Phuntsok, före detta munk, hamnade på sjukhus efter att han satte eld på sig själv den 1 december. Det var det första självbränningsfallet i den autonoma regionen Tibet och det tolfte fallet i Kina i år.

Phuntsok satte eld på sig själv i Chamdo i Tibet, i protest mot att de kinesiska myndigheterna gripit över 70 tibetanska munkar i Karma-klostret, enligt Radio Free Asia (RFA).

De kinesiska myndigheterna har anklagat templet för att ligga bakom en explosion i bydistriktet Karma i slutet av oktober och grep fler än 70 munkar. Många tvingades fly till bergen, enligt Sang Jey Kep, redaktör på Tibet Bulletin, som publiceras av den centrala tibetanska administrationen i Dharamsala, Indien.


Kinesiska säkerhetsstyrkor pressar ned de tibetanska fångarnas huvuden när de transporteras iväg. (Från kinesiskt militärforum)

Kinesiska säkerhetsstyrkor pressar ned de tibetanska fångarnas huvuden när de transporteras iväg. (Från kinesiskt militärforum)

Sang sade till Radio Free Asia (RFA) att Tenzin Phuntsok satte eld på sig själv i protest mot den hårda kontroll som de kinesiska myndigheterna utövar mot templet och området i allmänhet.

Sang Jey Kep sade vidare att polisen släckte elden och skickade Tenzin Phuntsok till sjukhus, men att hans nuvarande situation är oklar. Sedan i mars i år har tolv tibetanska munkar eller nunnor satt eld på sig själva i protest mot Pekings brutala politik i Tibet. Minst sex av självbrännarna har dött.

I en intervju med BBC Chinese sade Lobsang Sangay, premiärminister för Tibets exilregering, att självbränningarna visar vilken desperation tibetanerna känner under det kinesiska kommuniststyret.

Kinesiska myndigheter har satt in en rad repressiva åtgärder mot tibetanska kloster, enligt Sangay. Bland annat tvingas munkarna kritisera Dalai Lama.

Den kinesiska regimen har anklagat Dalai Lama för att stödja och uppmuntra till självbränningarna. Sangay förnekade detta och sade att både Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen tydligt avrått från självbränning. Sangay sade att han hoppas att diplomater och internationell media ska kunna ta sig in i några av klostren och genomföra undersökningar.


Kinesiska säkerhetsstyrkor griper tibetanska munkar. (Från kinesiskt militärforum)

Kinesiska säkerhetsstyrkor griper tibetanska munkar. (Från kinesiskt militärforum)

Sedan protesterna 2008 har regionen varit under hård bevakning och utländska journalister har hindrats från att på egen hand resa in i den autonoma regionen Tibet och de tibetanska delarna av Sichuanprovinsen.

Den 2 december började flera sajter, bland annat Free Tibet och Voice of Tibet, posta bilder på kinesiska säkerhetsstyrkor som slår till mot tibetaner och straffar dem på sätt som för tankarna till de offentliga förnedringar som användes under kulturrevolutionen. Bilderna visar tibetanska munkar som tvingas buga och och bära plakat runt halsen där man skrivit deras namn och de brott de anklagas för, såsom ”separatism” eller ”förberedelse för att angripa en statlig institution” medan de förs bort av kinesisk polis.

Sajterna gav inga källor till bilderna förutom backchina.com, vilket indikerade att bilderna kommer från ett kinesiskt militärforum.

Free Tibet postade bilder som kommit upp på Boxun.com, en kinesiskspråkig sajt i USA. I Boxun-artikeln sades att bilderna tagits i de tibetanska områdena i de autonoma prefekturerna Kandze och Ngaba i Sichuanprovinsen. Bilderna har tidigare postats på ett kinesiskt militärforum.


Tibetanska munkar på knä, med händerna bundna bakom ryggen och plakat runt halsen, efter att de gripits av kinesiska säkerhetsstyrkor. (Från kinesiskt militärforum)

Tibetanska munkar på knä, med händerna bundna bakom ryggen och plakat runt halsen, efter att de gripits av kinesiska säkerhetsstyrkor. (Från kinesiskt militärforum)

Voice of Tibet publicerade samma bilder som den tibetanske skribenten och aktivisten Tsering Woeser lagt upp på sin blogg. Woeser sade att tibetanerna på bilderna gripits för ”separatism” och ”förberedelse för att angripa en statlig institution”, vilket är samma anklagelser som de kinesiska myndigheterna använt när de gripit tibetaner tidigare i år.

Woeser säger att bilderna endera är från i år eller från 2008, efter protesterna i mars. Hon sade att med tanke på gatuskyltarna och landskapet så är det troligen Ngaba i Sichuanprovinsen, där åtta tibetanska munkar och en nunna har satt eld på sig själva.

Enligt Woeser har 34 tibetaner i Ngaba-prefekturen dött av endera självbränning eller misshandel och tortyr från kinesiska säkerhetsstyrkor mellan mars 2008 och den 18 oktober i år. 300 munkar från Kirti-klostret i Ngaba greps efter protesterna den 16 mars 2008, då en ung munk också satte eld på sig själv och senare dog. Ytterligare 619 har gripits och 108 har dömts.

Översatt från engelska.