Tolerans lockar fram barmhärtighet hos andra


Den här berättalsen handlar om en man som  levde under Mingdynastin (1368-1644).

Mannen som hette Zhang Jin, gifte sig med en kvinna vid namn Liu, som kom från en välbärgad familj.

Zhang Jins mor var mycket dominant och avundsjuk. Tre av hennes andra svärdöttrar hade lämnat familjen på grund av att de inte kunde tolerera svärmoderns uppträdande. Liu var den fjärde svärdottern. När hon hade kommit in i familjen blev alla överraskade av att svärmodern verkligen blev förtjust i sonhustrun.

Folk frågade Liu om orsaken till att hon fått sin svärmors gillande.

– På grund av min lydnad! Jag följer hennes instruktioner och ignorerar hennes provokationer. Jag undviker inte ens situationer som går bortom etiketten eller är olämpliga för en kvinna att utföra. Sedan bidar jag min tid och inväntar rätta ögonblicket för att lugnt förklara för henne huruvida hennes fordringar var korrekta eller inte. Då lyssnar oftast min svärmor på mina förklaringar.

Efter att Liu troget tagit hand om sin svärmor i tre år blev svärmodern barmhärtig och behandlade aldrig henne illa igen.

Det händer ofta i mellanmänskliga relationer att den som blivit sårad har attityden: ”du har sårat mig så då sårar jag dig värre”. Men detta ökar bara problemet eftersom det dåliga besvaras med ännu mer dåligt, något som inte kan lösa det underliggande problemet.

Om vi reagerar på en konflikt med tolerans, oavsett vems fel det är, kan vi ta ett steg tillbaka och förklara allt lugnt på ett vänligt sätt.

Någon sade att även de mest dominerande individerna skulle tveka att använda sig av ilska när han/hon möts av medkännande ord och uppförande. Detta kanske även kan lösa de mest komplicerade konflikterna.

Låt oss inte bortse från den starka energi som finns inneboende i medkänsla och tolerans!

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19370/