Tjuvjakten på noshörningar slår alla rekord
Sydafrikanska demonstranter protesterar utanför den kinesiska ambassaden i Pretoria den 22 september 2011. De uppmanar regeringen att stoppa tjuvjakten på noshörningar. (Foto: Alexander Joe/AFP/Getty Images)


Enligt världsnaturfonden (WWF) har tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika slagit alla rekord i år. 

341 noshörningar har dödats hittills i år enligt The Wildlife Charity, orsaken till jakten är efterfrågan på horn på den svarta marknaden. Siffrorna i oktober i år är högre än det totala för hela 2010 då 333 fall registrerades. 

Förra veckan utrotades den sista Javanoshörningen i Vietnam, man fann den döda kroppen med hornet avlägsnat.

–Ryktet att noshörningens horn skulle kunna bota cancer var nog det som orsakade den sista javanoshörningens död, säger Christy Williams på WWF i Asien. Detta är samma problematik som hotar andra noshörningspopulationer runt om i Afrika och Södra Asien. 

Tre av fem noshörningsarter anses vara allvarligt utrotningshotade. I ett naturreservat i Indonesien finns de sista cirka 50 överlevande Javanoshörningarna kvar i hela världen. 

I Sydafrika som har den största populationen i hela världen har man nu beslutat att öka skyddet för noshörningar.

När Sydafrikanska naturreservat ökar sitt skydd mot tjuvjakt på noshörningar så är risken stor att tjyvjägarna flyttar till länder med mindre skydd eller till Asien där det inte finns något skydd alls, säger Carlos Drews, chef för WWF:s Global Species Program.

Översatt från engelska