Tjuvjakt på svanar vid Kinas största sjö
(AFP/ Berlinda van Dam)


Sjön Poyang i norra Jiangxiprovinsen, söder om Yangtzefloden, är Kinas största sötvattenssjö. Varje år kommer tiotusentals svanar till området som tidigare varit ett paradis för flyttfåglar. Denna vinter har emellertid runt 200 svanar om dagen förgiftats eller fångats in av tjuvjägare och naturparadiset har förvandlats till ett slakthus.

Enligt Jingnan City Daily har den del av sjöområdet som täcker ett område på nära  2300 kvadratkilometerligger intill Lianwei i Xinjian-länet denna vinter delats in i tusentals småsjöar som bybor i regionen utsetts till att ta hand om. Man kan se de små trähusen som fiskare byggt nära stränderna. Det är här som svanarna har utsatts för tjuvjakt.

Enligt Huang Xianyin, som bor i området Henghu och frivilligarbetar som naturvårdare, använder somliga tjuvjägare gift medan andra gillrar taggtrådsfällor. Fiskare i Poyangområdet sade att det ibland finns fler än 100 taggtrådsstängsel över ytor av flera kilometer. Enligt Huang har de satts upp för att fånga svanar, som fastnar med vingarna när de försöker passera. Byborna säljer svanarna till restauranger i städerna runt omkring.

Den 4 januari såg en reporter från Jiangnan City Daily minst 40 döda svanar och ett stort antal vildänder under en timmeslång promenad i sjöområdet. En svan kämpade bland de flytande kropparna och dog framför honom en halvtimme senare.

Huang påpekade att antalet svanar som dödas inte bara är de som han såg. Han sade att de kropparna bara är en bråkdel av bytet från förra natten. Tjuvjägarna samlar in sin fångst innan gryningen, i skydd av mörkret, eftersom det är för riskabelt att göra det på dagen med tanke på att jakten är illegal.

Huang menade att dessa tjuvjägare är välorganiserade.
– Nu när det kinesiska nyåret närmar sig ökar priset på svan. En svan kan säljas för upp till 800 yuan till en restaurang. Om det säljs utanför regionen kan priset vara ännu högre, sade han.

– Vi är fast beslutna att bekämpa dessa brottslingar, men i ärlighetens namn har vårt arbete liten effekt. Poyangsjön är stor, vi saknar utrustning och med det tiotal personer vi har kan vi inte patrullera den effektivt, sade Li, chefen för Nanchang Wildlife Management Station.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10487/