Tjuvjakt på elefanter ökar i Gabon
Regeringen i Gabon brände upp fem ton elfenben, värt omkring 14 miljoner dollar i juni 2011, för att markera sitt åtagande att bekämpa tjuvskyttar och rädda landets elefanter. (Foto: Wils Yanick Maniengui/AFP/GettyImages)


Under de senaste åtta åren har minst 11 000 elefanter dödats för sina betar i en nationalpark i Gabon, enligt en undersökning som släpptes förra veckan.

Två tredjedelar av elefantstammen i Minkebe Park i Gabon, beläget vid Afrikas västkust, har försvunnit sedan 2004 enligt Wildlife Conservation Society (WCS) som beställt undersökningen. De flesta elefanter har dödats under de senaste fem åren.

”Denna sorgliga nyhet från Gabon bekräftar att utan ett globalt engagemang kommer de stora elefantflockarna snart bli ett minne blott”, sade chefen för WCS, Cristián Samper, i ett pressmeddelande.

”Vi tror att elefanterna fortfarande kan räddas, men bara om länderna gör en kraftansträngning för att få ett slut på tjuvjakten. De måste få stopp på den illegala elfenbenshandeln genom bättre metoder och en minskad efterfrågan.”

Under de senaste åren har efterfrågan på elfenben ökat, främst i Asiatiska länder. I Kina tillverkas smycken och Buddhastatyer av elfenben.

”I juni 2011 upptäcktes en betydande ökning av aktivitet i och omkring Minkebes nationalpark. Ett litet läger med 300 guldgrävare hade ökat till över 5 000 människor – gruvarbetare, tjuvskyttar, vapen- och narkotikahandlare. Parkmyndigheter uppskattar att 50-100 elefanter dödades dagligen”, säger pressmeddelandet.

Tjänstemän i Gabon har sagt att de har avsatt 120 soldater och 400 parkarbetare för att försvara elefanterna mot tjuvjakt men medgav att det inte är tillräckligt, enligt WCS.

”Om vi inte vänder på situationen snabbt är elefanternas framtid i Afrika dödsdömd. De här siffrorna visar brutalt hur dramatisk situationen blivit. Våra åtgärder under det kommande årtiondet blir avgörande om den här ikoniska arten överlever”, säger Lee White, chef för Gabons Agence Nationale des Parcs Nationaux, i rapporten.

Tjuvskyttarna brukar vara beväpnade med kraftfulla gevär och motorsågar för att såga av elefantbetarna. De gömmer sig i läger i Gabons regnskog, enligt ett uttalande från Gabons regering.

En parkarbetare sade till Reuters att tjuvjägarna främst kommer från närliggande Kamerun, där regeringen ökat sina ansträngningar för att bekämpa tjuvjakt med soldater och arméhelikoptrar.

”Allt eftersom priset för elfenben stiger på den svarta marknaden varje år… blir landet mål för den värsta sortens tjuvskyttar i centrala Afrika”, sade en talesman från president Ali Bongo Ondimbas kontor till AFP.

Översatt från engelska