Tjurfäktning blev olagligt i Katalonien i Spanien
Franske matadoren Sebastian Castella blir stångad av en Jandilla-tjur under festivalen i San Fermin i Pamplona den 14 juli. (Foto:Pedro Armestre/Getty Images)


Tjurfäktning förbjöds i den spanska autonoma regionen Katalonien i en omröstning på onsdagen där förbudet gick igenom med 68 röster mot 55, efter en debatt bland djurrättsaktivister och Spaniens kultur.

Kuststaten Katalonien, vars huvudstad är Barcelona, är den första staten att införa ett förbud mot skådespelet, rapporterade Associated Press. 

De som är i opposition mot den sekelgamla sporten höll en demonstration utanför parlamentsbyggnaden och firade på gatorna efter att omröstningen vunnits.

Aida Gascon, som tillhör partiet mot tjurfäktning, PACMA, berättade för CNN att sporten ”är en del av den spanska kulturen men att detta bör ändras. Många traditioner försvinner när samhället utvecklas.”

Tjurfäktning är kanske en av de mest anmärkningsvärda spanska festligheterna och går tillbaka till sjuhundratalet. Mycket folk dras till arenorna för att se matadoren dansa tillsammans med tjuren när det ilskna djuret försöker stånga honom. Men djurrättsaktivister säger att festligheten är grym mot tjuren.

– Det finns vissa traditioner som inte kan förbli oföränderliga med tiden när samhället förändras. Vi behöver inte förbjuda allt, men de mest förnedrande sakerna bör förbjudas, sade parlamentsledamoten Josep Rull till Reuters.

CNN intervjuade den 24-årige Enrique Guillen, en tjurfäktare från Barcelona, som sade att hans far arbetade på tjurfäktningsarenan och att han är ledsen att traditionen kommer att dö i Katalonien.

– Min far tog med mig för att titta på tjurfäktningarna när jag fortfarande hade napp. Det skulle vara en besvikelse att inte kunna ge mina barn vad mina föräldrar gav till mig, berättade Guillen för nyhetsbyrån.

Kataloniens president Jose Montilla sade att man inte borde ha involverat lagstiftarna för att förbjuda sporten utan i stället skulle ha låtit folket fatta det slutliga beslutet om de skulle titta på sporten eller inte.

– Jag tror på frihet, sade han till Associated Press, efter att ha röstat emot förbudet. 

Tjurfäktningen hade redan sedan några år tillbaka blivit mindre populär i regionen.

Djurrättsgrupper ser förbudet som en stor seger och hoppas på att sprida känslan till resten av Spanien. I Katalonien finns det flera grupper som är emot tjurfäktning, dessa har samlat in 180 000 namnunderskrifter från människor som är emot sporten.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39941/