Tjernobylveteranerna fortsätter hungerstrejka för pensionerna
Tjernobylsaneraren Nikolai hungerstrejkar i närheten av regeringsbyggnaden i Kiev för att protestera mot den senaste tidens nedskärning av pensionerna. (Foto: Vladimir Borodin/Epoch Times)


De pensionerade arbetarna från Tjernobyl har fått sina pensioner minskade som en del av regeringens nedskärningar av den sociala välfärden. I stället för att acceptera regeringens villkor väljer de att svälta sig nära den centrala regeringsbyggnaden i Kiev.

Pensionärerna har vägrat att äta i över en vecka i hopp om att återfå sina pensioner trots att de statliga myndigheterna hävdar att det inte finns några mer pengar.

I slutet av förra veckan vidtog ett tiotal saneringsveteraner från Tjernobyl ytterligare åtgärder för att dra till sig regeringens uppmärksamhet: De slutade då även att dricka vatten och varmt te som svar på att regeringen fortsatte ignorera dem. På kvällen samma dag hade dock de flesta tagit emot varmt te för att inte riskera sina liv.

De protesterande är mestadels äldre pensionärer som är starkt beroende av regeringens sociala trygghetssystem. De har kommit till Kiev från olika regioner för att protestera tillsammans. Det har också förekommit protester och hungerstrejker i andra städer, däribland i president Viktor Janukovytjs hemregion Donetsk, Ukraina.

Förra veckan dog 70-åriga Gennadij Konoplyov efter att polisen brutit upp protestlägret i Donetsk. De tidigare Tjernobyl arbetarna hade protesterat i två veckor när en domstol bedömde att lägret var olagligt. Demonstranterna har sedan byggt upp lägret igen, men blev på fredagen åter avhysta.

De protesterande pensionärerna svarar inte gärna när man pratar med dem, antingen är de för arga eller för utmattade. Vädret har inte heller varit gynnsamt med snöfall på torsdagen.

– Hur tror du att min hälsa är? Vi är alla människor med funktionshinder. Vi mår mycket dåligt, sade Nikolai harmset. Han är en av dem som arbetade i Tjernobyl när den förödande härdsmältan inträffade 1986. Smittade arbetare har fortfarande stora problem med hälsan.

I över en vecka har pensionärerna från Tjernobyl tvingats sova bland löven i parken framför regeringsbyggnaden. En lokal domstol har förbjudit dem att sätta upp ett läger.

De har protesterat sedan november, efter att ha fått en kraftig indragning av pensionerna, från cirka 7000 hryvnia (knappt 6000 kr) per månad till så lite som 1400 hryvnian (knappt 1200 kr) i vissa fall.

De vill ha samma pension som de fått genom ett tidigare vunnet rättsfall. Förmånerna var antagna och inskrivna i Ukrainas lag och gäller människor som Tjernobylarbetare och krigsveteraner från kriget i Afghanistan 1979 – 1989.

Som svar på de pågående protesterna från Tjernobylarbetare och krigsveteraner upprättade ukrainska myndigheter nya regler för utbetalning av pensioner, men de får ändå mycket mindre än de fick tidigare.

Tjänstemän har anklagat Tjernobyldemonstranterna för att vara politiskt motiverade och de hungerstrejkande säger att myndigheterna har sagt att de inte ens är arbetare från Tjernobyl.

En demonstrant berättade för Epoch Times att han drabbades av en neurologisk sjukdom i februari och att hans socialbidrag den här månaden inte ens var i närheten av att räcka till en ordentlig medicinsk behandling så hans hälsotillstånd försämras.

– Du måste betala och skaffa allting själv, sade han.

Översatt från engelska.