Tjeckiska socialdemokrater bombarderas med ägg innan EU-val
Tjeckiens socialdemokratiska parti attackeras av ägg från motståndare under ett EU-valmöte i Prag. (Foto: AFP/ Michal Cizek)


Motståndare till det vänsterorienterade Socialdemokratiska partiet (CSSD) kastade hundratals ägg på dess ledare under ett förvalsmöte på onsdag den 27 maj. Jiri Paroubeks parti har fått utstå flera äggattacker under de senaste dagarna, men det som hände i Prag var den mest intensiva hittills.

Sådana äggattacker har aldrig tidigare setts i Tjeckiens politiska historia.

Partiets ordförande träffades mer än tio gånger och ett ägg träffade hans huvud. Trots höga rop och visslingar lämnade han inte scenen. Antalet demonstranter på mötet var fler än anhängarna. 

– Vi är här därför att vi är rädda för att Socialdemokraterna kan bilda ett team med kommunisterna. Våra föräldrar berättade att kommunisttiden var en otäck tid, sade Jakub Mares, en av aktivisterna.

Socialdemokraterna fördömde utspelen i ett officiellt uttalande. De använde starka ord såsom ”uppvisning av primitiv aggression och fascistiska attacker” när de anklagade sin främsta politiska rival, den högerorinterade Civic Demokratic Part (ODS), för organiserina av störningarna.

ODS ordförande och tidigare premiärminister Mirek Topolánek förnekade all inblandning i ”äggattackerna”.

Anhängare av ODS har kritiserat Paroubek för att ha störtat den tjeckiska regeringen mitt i det tjeckiska EU-ordförandeskapet. Några av dem uttryckte också farhågor om att hans parti kan liera sig med de tjeckiska kommunisterna efter det nationella valet som planeras till oktober i år.

Äggattackerna började för två veckor sedan. Spänningarna eskalerade efter CSSD:s förvalsmöte i staden Pisek där en man tog en hel låda med ägg och gav den till Paroubek med orden ”så vi inte behöver kasta dem.” Efter att partiordföranden tillbakavisade honom lade mannen ägglådan på scenen. Enligt vittnen sparkade den förargade politikern på lådan som landade på hans anhängare nära podiet. Paroubek förnekade anklagelserna.

Aktivisterna använder Facebooks sociala nätverk för att organisera sig kring en grupp som kallar sig ”Ett ägg för Paroubek i varje stad.” Hittills har gruppen lockat mer än 50.000 medlemmar.

President Vaclav Klaus var ”alarmerad” över äggkastarnas utspel.

– Det är ett angrepp på de grundläggande principerna av politiska partiers demokratiska konkurrens, som jag i egenskap av ordförande och som medborgare borde skydda, sade Klaus i ett officiellt uttalande.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17376/