Tjeckisk sångerska fortsätter kampen för Gao Zhisheng
Marta Kubisová sjunger Ode to Silence under en konsert för Gao Zhisheng och Falun Gong-utövares sak i den tjeckiska senaten i januari 2012.) (Foto: Kamil Rakyta/Epoch Times)


År 2012 satte den berömda tjeckiska sångerskan Marta Kubisová, tillsammans med några andra tjeckiska artister, fokus på fallet med den fängslade kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng. Gao fängslades och torterades av kinesisk hemlig polis för att han försvarat förföljda Falun Gong-utövare i Kina.

Än idag sitter han fortfarande fängslad någonstans i det avlägsna Xiinjiang.

Nu, två år senare, är Marta Kubisová beredd att fortsätta kampanjen för Gaos frigivning och mänskliga rättigheter i Kina. Hon blev själv förföljd av kommunistregimen i dåvarande Tjeckoslovakien under Charta 77 och var nära vän med den tidigare presidenten Vaclav Havel.

Gaos tragiska öde har blivit en symbol för förtrycket av det kinesiska folket av dess egen regering. Efter fruktlösa försök att använda det legala systemet i Kina för att rätta till behandlingen av sina landsmän, skickade Gao ett öppet brev till den amerikanska kongressen om det styrande kommunistpartiets brott.

Kubisová är inte ensam om att ställa upp för Gao. Vid en konserten hos den tjeckiska senaten hade hon sällskap av skådespelaren Jan Potmesil och violinvirtuosen Jitka Hosprova. Nu vill de fortsätta visa solidaritet med politiska fångar i Kina trots det faktum att vindarna blåser i Kinas riktning i den nya tjeckiska regeringen.

Under 2000-talet har Gao sänt fem öppna brev till höga tjänstemän i regeringen  för att vädja till deras känsla av rättvisa, moral och rättsprinciper. Konsekvensen blev uteslutning och husarrest, även för hans familj.

Efter den upplevelsen gjorde Gao ett offentligt utträde ur kommunistpartiet och skickade sina anteckningar utomlands. Anteckningar som senare blev till boken, A China More Just.

71-åriga Marta Kubisová som blev en symbol för det tjeckiska motståndet mot Sovjets ockupation 1968 har nu huvudrollen i den utsålda musikalen Desire Called Einodis.

Epoch Times frågade henne om hennes stöd för Gao Zhisheng och totalitarismens ondska.

Tror du att ditt offentliga stöd för Gao Zhisheng och Falun Gong-utövare i Kina har någon effekt på situationen i Kina?

– Om jag inte hade den tidigare erfarenheten av Charta 77, och inte visste vad det projektet uppnådde, att hela världen fick veta vilka som fängslats med mera, så skulle jag kanske inte tro det. Men jag har den här erfarenheten, och jag tror att det kunde sett helt annorlunda ut, att vi kunde haft många fler fängslade människor.

En totalitär regering slår först en ring omkring dig och letar efter något att sätta dit dig för, innan en direkt arrestering. Att människor i den fria världen brydde sig, deras aktiviteter och solidaritet förbättrade de facto situationen i det forna Tjeckoslovakien.

Hur var det att delta i olagliga aktiviteter under den tidigare totalitära regimen?

– På den tiden trodde jag att jag också hade en fot i fängelset, men tack vare min graviditet lyckades jag undkomma fängelse. Två gånger gick vi till Snezka Hill för att träffa representanter för den polska Solidaritetsrörelsen utan att något hände. Men den tredje gången, just när jag födde mitt barn, fick de tag på dem.

– Då gjorde de saker som att ta med en ung politisk aktivist ut från staden, klå upp honom och lämna honom där i skogen. Det var upp till honom, att utan pengar ta sig tillbaka till Prag.

– Sådana så kallade ”skämt” hände under den tiden, men det är sådant som alla totalitära regimer gör. Som den kinesiska regimen gjorde i fallet Gao Zhisheng, de tillfångatog och gömde honom så han bara försvann i flera månader. Den internationella solidaritetsrörelsen vi gick med i, tillsammans med Jan Potmesil och Jitka Hosprova, fick dem att avslöja var han fanns och hans familj fick tillstånd att hälsa på honom.

Med andra ord tror du inte att sådana här insatser bara är en verkningslös idealistisk gest?

– Vi vet hur det var när folk utomlands försökte hjälpa oss i forna Tjeckoslovakien, så vi ska betala tillbaka den historiska skulden. Det är vad det är, och vi ska se på det på det sättet, för vi har den historiska erfarenheten att det hjälper. Först och främst hjälper det mänskliga rättigheter. Det här är viktigt eftersom totalitära regimer alltid tycker att de inte behöver bry sig om mänskliga rättigheter.

För närvarande är det mycket diskussioner om den förändrade politiken från den tjeckiska regeringen gentemot Kina. Kan du känna några förändringar?

– Den nuvarande politiken mot Kina kan inte ändra vår ståndpunkt. Vi bryr oss verkligen inte om affärsrelationerna. De kan inte sudda bort saker som mänskliga rättigheter. Det är saker som inte kan separeras. Vi har en historisk erfarenhet och kommer inte att ta avstånd. Vi kan inte säga: "Oh, affärer är det som gäller nu, låt Gao Zhisheng ruttna därborta i glömska".

Vill du att fler ska gå med i de här aktiviteterna och stödja idén att moral går före pengar?

– Det är viktigt att sätta moraliska värderingar före pengar och makt. Många vise och tänkare har sagt det. Vem som än lyssnar på oss kommer att ansluta sig. Det behöver inte betonas.

Originalartikeln på tjeckiska