Tjeckisk minister hedrade årsdagen av det tibetanska upproret
Förre tjeckiske presidenten Vaclav Havel och Dalai Lama, den tibetanska andliga ledaren i exil, poserar för fotografer den 1 december 2008 i Prag. (Foto: Michal Cizek/AFP/Getty Images)


Den tjeckiska miljöministern Martin Bursik hissade den tibetanska flaggan vid ministeriets byggnad på tisdagen den 10 mars. Dagen markerade 50-årsdagen av det misslyckade försöket för tibetanerna att skaka av sig det kinesiska kommunistpartiets styre i sitt hemland.

– Jag kan inte tänka mig att Tjeckien under EU-ordförandeskapet skulle dra sig ur sin grundläggande hållning att stödja mänskliga rättigheter. Det skulle vara en skam för både Tjeckien och Europeiska unionen, sade Bursik på tisdagen.

– Vårt ordförandeskap i EU ger oss en chans att påminna den kinesiska regimen om att dess inträdesbiljett till den civiliserade världen betyder att ändra inställning till Tibet, tillade miljöpartiets ordförande som också i fjol deltog vid en liknande protest framför den kinesiska ambassaden i Prag .

Tjeckiska politiker började den pro-tibetanska traditionen i februari 1990 när den tidigare tjeckiska presidenten Vaclav Havel bjöd Dalai Lama till Prag. Han var den första presidenten som vågade göra det, vilket då gjorde den kinesiska regimen upprörd.

Efter att president Nicolas Sarkozy förra året träffade Dalai Lama i Polen kritiserade det kinesiska kommunistpartiet Frankrike i media och bojkottade flera ekonomiska möten. Kinesiska tjänstemän vägrade också att delta i ett planerat möte mellan Kina och EU, vilket har skjutits upp till maj i år i Prag.

Enligt en färsk resolution från parlamentet är tjeckiska politiker skyldiga att tala om brott mot mänskliga rättigheter i Kina och Tibet  vid varje möte med kinesiska ledare.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13518/