Tjeckisk affärsman stod upp mot korruption
Tomas Kastil med sin fru Ludmila Kastil. (Foto: NFPK)


En tjeckisk affärsman vägrade att muta två tjänstemän, i stället anmälde han dem till polisen. Hans agerande kom mitt under den senaste tidens korruptionsskandaler som frodats i de tjeckiska högre politiska leden.

Nivån av korruptionsfall och effekten av den senaste tidens tillslag mot korruption kulminerade med den tjeckiske premiärministern Petr Nečas avgång förra veckan.

Tomas Kastil och hans fru, Ludmila, äger en restaurang i Prag. När två inspektörer från regeringens arbetsförmedling inspekterade verksamheten upptäckte de några mindre förseelser, bland annat fanns inte personalens anställningsavtal i lokalen.

Kastil sade att tjänstemännen erbjöd honom ett alternativ till registreringen och behandlingen av förseelsen. Han skulle betala 50 000 tjeckiska kronor till tjänstemännens egna fickor (ungefär 18 200 svenska kronor).

Kastil vägrade att betala. Han fick en vecka på sig att tänka över sitt beslut.

”Inspektörerna hotade med att ingen kommer att kunna ta mig ur detta”, sade Kastil i en video som släpptes nyligen av frivilligorganisationen Nationella fonden mot korruption (NFPK).

NFPK:s motto är: ”Var inte rädd och stjäl inte, vägra stjäla utan fruktan.”

Kastil framhärdade och lämnade in en officiell anmälan till polisen. Eftersom han oroade sig för att den lokala polisen skulle gadda ihop sig med tjänstemännen, kontaktade han även en annan polisstation. Ärendet överlämnades sedan till divisionen för ekonomisk brottslighet som reagerade snabbt, för att gripa tjänstemännen från arbetsförmedlingen.

”Jag tycker att samarbetet med polisen gick mycket bra, jag blev verkligen förvånad. De är verkligen intresserade av att bekämpa korruptionen. Fallet blev inte undanstoppat i en låda, utan de hanterade det med entusiasm”, sade Kastil.

Han talade om den indignation som sporrade honom att stå upp mot korruption:

”Jag blev peppad av en sak, en sund vrede på systemet. Vi betalar systemet med våra skatter och dessa tjänstemän kommer och vågar be om mer pengar i form av mutor. Det var utmanande och tog en hel del av min tid, men efter att ha beslutat att göra det, ångrar jag inget. ”

Översatt från engelska.