Tjeckien utvisar två ryska diplomater, Ryssland i sin tur utvisar två
Tjeckiska fredsaktivister demonstrerade den 18 februari 2009 inför Europaparlamentet i Bryssel mot utplacering av en amerikansk radarbas på tjeckisk mark. (Foto: Dominique Faget / AFP / Getty Images)


Den tjeckiska regeringen utvisade två ryska diplomater på måndag den 17 augusti. Tjeckiska tidningar påstod att det var på grund av påståenden om att de bedrivit spionage och påverkat den allmänna opinionen om en planerad amerikansk radarbas i landet. Ryssland utvisade två tjeckiska diplomater som svar.

Den tjeckiske premiärministern lämnade inga kommentarer på presskonferensen om skälen för att utvisa de ryska diplomaterna. Men den tjeckiska dagstidningen Today Daily skrev att enligt källorna från underrättelsetjänsten har de utvisade ryska diplomaterna påverkat den allmänna opinionen emot att bygga den amerikanska radarbasen.

USA planerar att bygga en radarbas i den tjeckiska staden Brdy som en del av sin missilförsvarssköld.

Den officiella utvisningen av utländska diplomater följs ofta av motåtgärder från den andra parten. Den ryska regeringen har i sin tur utvisat två tjeckiska diplomater från Ryssland. ”Denna ovänliga handling från den tjeckiska sidan, i vilken två av våra diplomater förklarades som persona non grata, kunde inte lämnas utan svar,” sade en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån Interfax, enligt Reuters. ”Två tjeckiska ambassadtjänstemän i Moskva blev tillsagda att lämna Ryssland.”

Förra året sade den tjeckiska säkerhetstjänsten att ryska agenter ville påverka den allmänna opinionen mot byggandet av radarbasen. Tjeckiska säkerhetstjänsten sade då att ryska spionaktiviteter hade nått en ”extremt hög intensitet”.

Ryssland ser den amerikanska missilförsvarsskölden som en utvidgning av USA:s militära verksamhet nära sin gränsen.

Bland dem som motsätter sig radarbasens byggande är den organisationen ”NO-Bases Network”. Den f.d. ledare för tjeckiska underrättelsetjänsten, Andor Šándor, sade att gruppen får stöd från den ryska säkerhetstjänsten. NO-Bases Network förnekade påståendet.

En av de utvisade ryska diplomaterna är assistent åt en militärattaché. Den andra diplomaten var på semester och den tjeckiska regeringen bad honom att inte återvända till Tjeckien.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavronov kallade utvisningen av diplomaterna för en ”ovänlig handling” och ”en provokation”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21424/