Tjeckien och Polen överraskas av USA:s ändrade missilplaner
En demonstrant bär en avbild av USA:s utrikesminister Condoleezza Rice under en banderoll som säger "Nej till baser, man har inte beslutat om dem ännu'' på ett protestmöte där flera hundra tjeckiska demonstranter protesterade mot att installera en amerikansk radarstation. (Foto: Joe Klamar / AFP / Getty Images)


Tjeckiens premiärminister Jan Fischer tillkännagav vid en presskonferens förra veckan att USA:s president Barack Obama hade meddelat honom över telefon om beslutet att stoppa byggandet av ett missilystem på Tjeckiens territorium.

Tjeckiska tjänstemän har insisterat på att fortsätta att arbeta med åtminstone ett av de avtal som undertecknats mellan tjeckiska och amerikanska motsvarigheter, rapporterade bulgariska nyheters websida Dir.bg.

De politiska partiernas första reaktioner var blandade. Iri Paroubek, ordförande för socialdemokratiska partiet, kommenterade att de tekniska parametrarna för missilbasen visade sig vara omöjliga att genomföra varför radarn inte kunde bli en del av Natos övergripande försvarssystem. Hans parti välkomnade nedläggning av planen som en ”seger” för nationen. Samma ståndpunkt har antagits av miljöpartiets lokala gren.

Det var under förre premiärminister Mirek Topolaneks mandatperiod som den tjeckiska regeringen undertecknade överenskommelserna om missilsystemet med förre amerikanske presidenten George W Bush. Topolanek har sagt att president Obamas beslut visar ett minskat intresse för Östeuropa. De bulgariska nyheternas webbplats noterar Topolaneks förklaring till denna förlust av intresse som en brist på mogen demokrati i regionen.

I Polen beskrev en företrädare för försvarsdepartementet beslutet som en katastrof, vilket citerades av Interfax. En annan polsk tjänsteman på hög nivå uppges ha sagt att uteslutandet av missilskölden var ett misslyckande för USA:s politik i Östeuropa.

I överenskommelsen, som USA och Polen undertecknade i augusti 2008, skulle en genskjutande missilbas byggas i närheten av Östersjön och en radaranläggning för missiler skulle byggas i Tjeckien. Enligt planerna, vilka gjorde Ryssland rasande, skulle missilskölden ha varit i full drift år 2012.

En artikel i Wall Street Journal spekulerade om att beslutet att stoppa byggandet av basen berodde på att Iran inte haft så snabb utveckling på sitt kärnkraftsprogram. Enligt BBC förutsätter Wall Street Journal att detta gjorde USA lättat och man såg inte längre skäl att vidta så allvarliga försvarsåtgärder.

Samtidigt vidhåller Iran att dess kärnkraftsstrategi är avsedd att främja vetenskap och åtgärder för energi. Israel och västeuropeiska länder fruktar att tekniken kan användas för kärnvapen.

BBC kommenterade också Rysslands flytt av sina ballistiska missiler i november 2008 till Kaliningrad, som är beläget mellan två Nato-medlemmar, Litauen och Polen. Som förklaring till ändring av läget sade president Dmitrij Medvedev att det för att ”vid behov neutralisera [USA:s] anti-missilsystem.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22621/