Tjeckien gör upp med kommunismen
Den tjeckiske premiärministern Mirek Topolanek talar vid manifestationen mot kommunismen. Letnaparken, Prag. (Foto: Kamil Rakyta/Epoch Times)


I det före detta kommunistlandet Tjeckien gör man nu upp med sin historia. Under ett möte i Prag den första maj, uttryckte den tjeckiske premiärministern sitt stöd till dem som lämnar kommunismen bakom sig.

– Alla har vi kvar element av kommunism i våra sinnen. Låt oss radera kommunismen från våra barn! ropade den tjeckiske premiärministern Mirek Topolanek den första maj till en folksamling på över tio tusen personer som samlats för ett möte i Letnaparken i Prag.

Tillställningen som anordnades av Förbundet för politiska fångar, gick under ledorden ”Aldrig mer kommunism, aldrig mer fascism, aldrig mer diktatur.”

I Letnaparken kunde man den här dagen se skildringar, i form av bland annat fotoutställningar, av det lidande som utståtts av människor i de sista kvarvarande kommuniststaterna: Kuba, Nordkorea, Vietnam och Kina.

Topolanek sade i sitt tal att Kinas regim är ”förtryckande”, men att han trodde på en förändring.

– Jag stödjer avhoppen från det kinesiska kommunistpartiet, sade han i en kommentar till Epoch Times.

En av talarna, Zhao Ming från Irland, berättade för de tio tusen åskådarna om sina erfarenheter av kommunistisk diktatur. Han beskrev den förföljelse han utsatts för av den kinesiska kommunistregimen på grund av hans utövande av meditationsmetoden Falun Gong, en metod som varit förtryckt i Kina sedan 1999.


Över tio tusen personer deltog den första maj i en manifestation mot kommunismen, i Letnaparken i Prag, Tjeckien. (Foto: Jan Lokos/Epoch Times)

Över tio tusen personer deltog den första maj i en manifestation mot kommunismen, i Letnaparken i Prag, Tjeckien. (Foto: Jan Lokos/Epoch Times)

– Jag utsattes för många tortyrmetoder. Bland annat berövades jag all sömn under lång tid och jag tvingades sitta på huk i många timmar i sträck. Jag utsattes även för misshandel och slag med elektriska batonger. Allt detta förekommer fortfarande i Kina, berättade Zhao och tillade:

– Kinas ekonomiska utveckling har fått världens människor att förbise landets människorättssituation… det är fortfarande ett kommunistiskt system där. Där finns ingen yttrandefrihet, ingen föreningsfrihet, ingen mötesfrihet och ingen pressfrihet.

Kanadas före detta statssekreterare för Asien- och Stilla Havsregionen, David Kilgour, talade om Kinas brott mot sitt eget folk, däribland oberoende journalister, människorättsaktivister, demokrater, religiösa samfund, uigurer, tibetaner och många fler.

– Vi är två kanadensare som till vår bestörtning dragit slutsatsen i vår nya rapport att Kinas regering till och med dödar Falun Gong-samvetsfångar, utan någon form av juridisk process, för att sälja deras livsnödvändiga organ till höga priser. Köparna är oftast turister från utlandet, sade han.

Kilgour hoppades att tillsammans med andra västerländska dignitärer, däribland det europeiska parlamentets vicepresident Edward McMillian-Scott, få ett stopp på organskörden genom uppmanande till global bojkott av de förestående Olympiska spelen.

I sitt samtal med Epoch Times likställde Topolanek 2008 års Olympiska spel med spelen i Nazityskland 1936.

Även den svenske parlamentsledamoten, Göran Lindblad, som författade Europarådets resolution för uppmaning till internationellt fördömande av totalitära kommunistregimers brott, talade vid rallyt.

Översatt och bearbetad från engelska av Sofia Partanen.