Tjänsteman lämnade in besvärsinlaga om Wang Lijun-affären
Lokalbefolkningen går förbi en affisch med en bild av en kinesisk tidning som visar den tidigare polischefen i Chongqing, Wang Lijun, på en gata i Peking den 20 februari 2012. (Foto: Liu Jin/AFP)


En lägre tjänsteman och representant för Folkkongressen, Cheng Enfu, från Anhuiprovinsen lämnade nyligen in en besvärsinlaga om hur centrala partiet har hållit tyst om Wang Lijun-affären.

Cheng sade under ett provinsdelegationsforum den 8 mars att Wang Lijun-händelsen har blivit “en offentlig händelse liknande höghastighetstågsolyckan i Wenzhou”, men de centrala myndigheterna har inte lämnat ut någon information om utredningen.

Cheng sade att allmänheten endast kunde spekulera vilt utifrån rykten som de hört eller informationen som de hittat på internet.

Han tog tillfället i akt under de ”två mötena” i Peking, Nationella folkkongressen och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, att uppmana partiet att gå vidare med utredningen offentligt.

Chengs uttalande fick stöd av Xu Wenli, forskare på Watson institutet för internationella studier vid Brown University på Rhode Island, USA.

– Representanter för folkkongressen har rätt att [ifrågasätta centralpartiet], och de borde göra det. Men många av dem vågar inte, sade Xu.

Xu tror att partiet har “dragit ut på spelet så att de bättre kan planera resultatet för att gynna sig själv”.

– Det kinesiska kommunistpartiet har sina egna intressen som de vill skydda. Personligen tror jag inte att de tar upp den här [Wang Lijun-] händelsen på allvar innan 18:e Partikongressen, som börjar i slutet av året där de nya politiska efterträdarna kommer att bestämmas.

Wei Jingsheng, känd demokratikämpe, bosatt utomlands säger att detta reflekterar en eskalerande intern maktstrid inom partiet.

– Jag är mycket säker att denna man [Cheng Enfu] måste tala för någon som sitter på en högre nivå. Det är vanligt att partimedlemmarna inte själva träder fram utan låter alltid någon från en lägre nivå belysa problemet åt dem för att få igång den inre maktstriden. Därför är det ganska troligt att någon vill bli av med Bo Xilai eller någon högre än Bo i hans klick. Så fort frågan kommer upp kommer det att framkalla en utmaning. Jag tror att detta är en viktig indikation på att många som är involverade i partiets inre maktstrid har förlorat tålamodet.

Den Hongkong-baserade tidningen “Wen Wei Po”, som i allmänhet är lojal till Peking, var det första medium som tog upp Chengs uttalande.

Enligt Wei Jingsheng tyder detta på att det finns någon högre upp i de politiska cirklarna som backar upp Cheng.

– Den interna maktstriden har kraftigt eskalerat, säger Wei Jingsheng och fortsätter,

– Vi behöver inte vänta på den 18:e Folkkongressen.

Översatt från engelska.

Kinesisk originalversion.