Tips vid förkylning inom traditionell kinesisk medicin
Vårtider är förkylningstider. Hur ser den kinesiska medicinen på förkylning? (Foto: Philippe Huguen/AFP/Getty Images)


Influensa diagnostiseras inom traditionell kinesisk medicin som ”hetta” eller ”kyla”, beroende på symptom. En läkare i kinesisk medicin tar pulsen och tittar på tungan för att fastställa vilken typ av influensa det rör sig om. Symptom på hetta medicineras helt annorlunda än symptom på kyla. Medicinerna, som består av örter och huskurer, ger sällan biverkningar.

– I kinesisk medicin arbetar man förebyggande och tittar på människan i sin helhet. Man ställer en diagnos genom att prata med patienten om symptomen. Man tittar på tungan och gör pulsdiagnostik, säger Jun Ren Kullenberg, utbildad läkare i traditionell kinesisk medicin vid universitetet i Peking, Kina. Hon arbetar på AM-kliniken i Göteborg.

Vid influensa syns inte så mycket på tungan, säger Jun Ren, kanske lite gulaktig beläggning. Influensa diagnostiserar hon med benämningarna ”hetta” och ”kyla”. Om pulsen är ytlig och snabb diagnostiserar man ”hetta” och då har patienten vanligen feber, är varm och svettas. Vid ”kyla” fryser man, har värk i kroppen och man hostar genomskinligt slem, och då är pulsen ytlig och långsam.

– Orsaken till förkylning är ofta att immunförsvaret är nedsatt och svagt, varvid man får olika sjukdomar.

Känslomässiga händelser som ger upphov till exempelvis sorg, kan få personen oharmonisk, och det sänker immunförsvaret. Men vanligaste orsaken till influensa är yttre orsaker, så som klimatförändringar och miljö. Behandlingen går ut på att driva ut influensan med örtmedicin, akupunktur eller koppning.

Jun Ren

Jun Ren

Te kan driva ut influensan

– Den vanligaste behandlingen är en enkel huskur. Den bereds som te och dricks upp, säger Jun Ren.

Om man diagnostiserat influensan som ”kyla” vill man få kroppen att bli varmare. Jun Ren tipsar om tre olika brygder:

  • Te av färsk ingefära. Skiva ingefäran, koka bitarna och sila till te.
  • Te av salladslök och purjolök. Skiva den vita delen från salladslök och purjolök och koka ihop med färsk ingefära. Sila och drick som te.
  • Grönsaksbuljong med vitpeppar. Tillsätt två matskedar vinäger samt ett rått ägg. Koka upp och ät.

Vid diagnosen ”hetta” är man varm och hostar och behöver bli svalare i kroppen. Här följer tre tips på hur man kan dämpa hettan:

  • Koka päronbitar i vatten och söta med lite honung. Drick som te.
  • Koka apelsinskal och päron tillsammans. Sila vätskan och drick.
  • Ät det röda på en vattenmelon. Koka sedan melonskalet och drick vätskan.

Färsk koriander i matlagningen öppnar porerna så att man svettas. Detta hjälper vid både ”hetta” och ”kyla”. Även färsk mynta i soppa hjälper vid förkylning.

Vad är kinesisk medicin?

Den traditionella kinesiska läkekonstens teoretiska grund har funnits i över 2 000 år i Huangdi Neijing, som är den Gule kejsarens medicinska lärobok. Till Europa kom kinesisk läkekonst under 1600-talet, som akupunktur, och i Europa och Amerika användes den på 1800-talet som behandlingsmetod för överklassen.

Kort beskrivet kan man säga att den traditionella kinesiska läkekonsten ser det som att människan genom andningen ständigt tillför luft i kroppen och att luften innehåller qi (energi), eller omvandlas till qi, vilken påverkar blodets och kroppsvätskornas flöde. När man får störningar i qi-flödet får människan symptom. Yttre störningar kan vara hetta, kyla, vind, fukt eller torrhet. Inre störningar är känslor som sorg, ilska, oro, glädje och rädsla.

Vidare finns det principer för att kartlägga sjukdomar beroende på var sjukdomen finns. Man undersöker om det är en yttre eller inre sjukdom, om dess karaktär är hetta eller kyla, om det saknas energi i kroppen eller finns för mycket energi, samt sjukdomens allmänna karaktär enligt yin-yangfilosofin. Varje inre organ har sin egen uppgift, och om ett organ har en dysfunktion avspeglas det på de andra organen.

Pollenallergi enligt traditionell kinesisk medicin – Fråga doktor Kong

Traditionell kinesisk medicin: sju saker som påverkar din vikt

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri