6 tips: Låt naturen inspirera din heminredning
Naturen kan ge inspiration i hemmet, samtidigt som man gör bra val för miljön. (Foto: Dayne Topkin/Unsplash)


Naturen inspirerar verkligen. Passa på att ta in den till dig, och få ditt hem att blomstra genom att inreda med ett grönt tänk. Det är snällt mot dig, hemmet och miljön.

Här följer sex miljövänliga tips för ett grönare hem.

1. Låt gammalt bli nytt

Använd fantasin, ta fram din konstnärliga sida och gör om saker du redan har i hemmet. En kruka kanske kan bli en ljushållare? Ge dina gamla möbler nytt liv genom att till exempel sy kuddfodral som piffar upp soffan. Möjligheterna är oändliga. Om du är sugen på att lägga till någon unik detalj, köp gärna saker tillverkade av återvunnet material, till exempel gummikorgar gjorda av återvunna bildäck. Eller fynda begagnat på Blocket eller loppmarknader, det minskar nykonsumtionen.

Sju saker som kastas bort men borde sparas

2. Ge väggar och tak miljövänlig yta

Enligt Återvinningscentralen är det lösningsmedlen, i regel lacknafta eller xylen, som är det farliga med målarfärgen. Dessa ämnen är en hälsofara vid inandning och är dessutom brandfarliga. Överbliven målarfärg ska inte hällas ut i avloppet eftersom det skadar naturen.

På Ekobyggportalen finns guider till en grönare inredning. Några av tipsen där är:

– Välj bort lack och andra skadliga klister.

– Välj ekologiska naturfärger och oljor, till exempel linoljefärg.

Andra bra val:

– Använd miljövänliga tapeter.

– Våga något nytt och pryd väggarna med naturmaterialen kalk eller lera.

3. Att spraka eller inte spraka

Det är svårt att slå mysfaktorn hos en sprakande brasa och många vill ha en eldstad i sitt hem. För att minska föroreningarna från brasan är en miljövänlig kamin ett bra alternativ. I Naturvårdsverkets publikation Elda rätt ges råd om hur man eldar så att utsläppen minimeras och tips om hur man hittar rätts sorts eldstad.

Några av Naturvårdsverkets rekommendationer:

– Välj braskaminer som har effektiv förbränning och därmed små utsläpp av partiklar och kolväten. Det gör eldningen miljövänligare.

– Elda med torr ved.

– Sota och rengör kaminen ofta, så sparar du energi och miljö.

– Elda aldrig plast, hushållssopor eller målat virke.

Vill du ha en braskänsla med ännu mer miljötänk finns möjligheten att välja skorstensfria braskaminer och spisar. Dessa eldas inte med ved utan med till exempel gasol, etanol eller alkoholgelé – med eller utan sprakljud! Eller varför inte en elektrisk variant?

4. Ekologiska möbler

Möblerna är den del av inredningen som används mest och dess miljövänlighet avgörs av typen av virke, materiel eller stoppning samt tillverkningsmetod.

Några miljövänliga tips:

– Rädda regnskogen och undvik möbler tillverkade av regnskogsträ. Titta efter FSC- (Forest Stewardship Council) märkning. Den garanterar att träet producerats på miljövänligt sätt. Idag finns det möjlighet att behandla svenska träslag så att de ser tropiska ut.

– Välj möbler av massivt trä eller masonit (träfiberplattor) istället för spånplattor, de håller längre och kräver inget miljöskadligt lim vid tillverkningen.

– Undvik möbler av plastsorten PVC (polyvinylklorid, även känd som vinyl — den mest använda plasten) som Greenpeace beskriver som en riktig miljövärsting, som avger både allergiframkallande och hormonstörande partiklar till luften. Det finns i bland annat konstläder i soffor.

– Undvik möbler stoppade med skumgummi. Det är ofta behandlat med hälsofarliga flamskyddsmedel.

– Undvik möbler som avger kemikalier.

Välj naturstoppning av till exempel rågstrån, tagel, naturgummi eller kokosfiber.

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

5. Miljömattor

Titta efter dessa miljömärkningar nästa gång du i köper en matta: Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, GOTS, Svanen, EU Ecolabel, samt Ökotex 100 (en humanekologisk märkning som ser till att textilien knappt innehåller några kemiska substanser).

Några tips på miljövänliga mattor från Bra Miljöval och Naturskyddsföreningen är:

– Välj tyg- eller trasmattor.

– Välj mattor av ull, som är fett och därmed frånstötande för kemikalier under produktionen.

– Välj bort garn- och ryamattor, som ofta är gjorda av olika fibertyper. Det finns risk att farliga ämnen tillsätts vid slutbehandlingen av mattan.

Annat bra tips:

– Välj mattor med huvudingrediens från naturen såsom hampa, lin eller jute.

6. Bli ett med naturen – grönt tänk, grönt hem

Gör ditt hem mer levande och ombonat med gröna växter. Enligt EPA (US Environmental Protection Agency) bidrar växterna till att rensa luften från föroreningar och gifter i hemmet. Växterna hjälper människor att fokusera bättre och har stressreducerande effekter, samt minskar huvudvärk och trötthet. Sugen på att investera i det?

Några vanliga växter att fräscha upp hemmet med, som är lätta att få tag i, är: fågelbobräken, ampellilja, paradisträd, murgröna, gullranka, svärmors tunga, fredskalla och rembuske.

Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina