Tips för naturlig vinterhudvård
Genom att göra dina egna naturliga hudvårdsprodukter kan du få en bra hud och samtidigt spara pengar. (Foto: ARA)


Att ta sig en egen ”skönhetsdag” en gång om året kan bli din lösning inte bara för att se bra ut utan också för att hålla dig själv frisk och på den säkra sidan under det resterande året. Se den kallare årstiden som en avgörande tid för god hudvård.

Ta den naturliga vägen och gör dina egna giftfria hudvårdsprodukter som innehåller välgörande rena växtbaserade eteriska oljor.

Steg 1: Börja din nya årliga rutin med att undersöka och bedöma din hud. Alla borde periodvis genomföra en noggrann undersökning av huden. Börja med klä av dig i ett välbelyst rum och se över din hud med en handspegel. Lokalisera var det finns några oroande förändringar i din hud så som plitor, födelsemärken som kliar ihållande, blöder, eller ter sig vaxartade, transparenta, hårda eller växer grupperade. Lägg speciellt uppmärksamhet till märken som ökar i storlek och har oregelbundna kanter. Boka tid hos din läkare eller hudmottagning om du märker att något inte är som vanligt.

Steg 2: Justera din hudvårdsrutin. Nu är det tid att hjälpa din hud att återhämta sig från sommar, sol och vind så väl som att förbereda dig för ditt vackraste jag inför kommande fester, familj, vänner och högtider. För att nå dit är den effektivaste metoden inte den dyraste kosmetikan – se bara till att få tillräckligt med vila, bra näring och vätska.

Dyra rengöringsprodukter innehåller mest vatten med en liten procentsats tillsatta ”aktiva” ingredienser. Exklusiva lotioner och krämer är i huvudsak emulgerat vatten med lite olja. Båda dessa typer av sammansättningar är i sig ostabila och behöver därför konserveras och stabiliseras med en hel del arsenal av potentiellt giftiga och irriterande ingredienser som bara är till för att förlänga hållbarheten och inget med att bevara din hys hälsa. Varför betala för något som vi varken behöver eller vill ha?

Steg 3: Skapa dina egna säkra och naturliga hudvårdsprodukter. Vad dina hudvårdsprodukter inte innehåller är kanske viktigare än vad som finns i dem. Du kan kontrollera vad som kommer in i din kropp genom att använda och göra några få viktiga hudvårdsprodukter själv. Aromterapiexperten Tom Havran erbjuder recept på rengöring, fuktkräm och återfuktande spray med eterisk lavendel och geranium som är tonande, lugnande och balanserande för alla hudtyper.

Rengöring: en mild naturlig tvål skapas när ett alkaliskt mineralsalt kombineras med en naturlig vegetabilisk olja såsom sötmandelolja och är det renaste rent du kan använda. Tvål kan vara uttorkande för känsliga så överdriv inte och försäkra dig om att följa upp med återfuktare.

Ingredienser:

2 1/2 dl oparfymerad flytande vegetabilisk oljebaserad tvål

2 matskedar vatten eller neutralt grönt te

5 droppar eterisk lavendelolja

5 droppar eterisk geraniumolja

Tillverkning: Blanda tvål, vatten alternativt te och eteriska oljor i en liten flaska. Fördela ungefär en matsked av blandningen på en tvättlapp och skrubba försiktigt den fuktade huden i mjuka runda rörelser, inte för länge och inte för mycket kraft. Skölj med varmt vatten och applicera sedan fuktkräm.

Fuktgivare: en fuktgivande kräm är nödvändig för att återfetta huden efter rengöring. Rengöring med tvål lufter bort smuts, makeup och döda hudceller och håller huden klar och porerna rena men den tar också bort hudens egna naturliga och skyddande olja som motverkar rynkor, känt som sebum. En torr och lättabsorberad, icke-portilltäppande olja såsom vindruvsolja eller jojoba appliceras på den fortfarande fuktiga huden kommer att ha samma funktion som de dyra lotionerna eller krämerna till en bråkdel av priset.

Ingredienser:

1 dl druvkärnsolja

1 dl jojobaolja

5 droppar eterisk lavendelolja

5 droppar eterisk geraniumolja

Tillverkning: Kombinera alla ingredienser i en liten mjuk sprutflaska och häll en tesked i handflatan, gnugga händerna och stryk ut över den fuktiga och nyligen rengjorda huden, klappa torrt resterande vatten eller olja.

 

Översatt från: