Tiotusentals inblandade i våldsamma protester i östra Kina
Lokalinvånare och släktingar till de som greps den 16 juli samlades på riksväg nummer 312 i Gaoxindistriket för att protestera. (Foto från internet)Lokalinvånare och släktingar till de som greps den 16 juli samlades på riksväg nummer 312 i Gaoxindistriket för att protestera. (Foto från internet)

Lokalinvånare och släktingar till de som greps den 16 juli samlades på riksväg nummer 312 i Gaoxindistriket för att protestera. (Foto från internet)

Ännu en storskalig sammandrabbning mellan polis och bybor som är rasande över lokala ämbetsmäns markrofferier har brutit ut i Kina. Denna gång är det i den östliga Jiangsuprovinsen, där tiotusentals människor protesterat. Lokal media har inte nämnt något om händelserna.

Under den fem dagar långa kraftmätningen som ägde rum den 14-18 juli tog tusentals bybor över den lokala regeringsbyggnaden och lokalregeringen kallade in kravallpolis. Vid ett tillfälle var det så många som mellan 20 000 och 30 000 ilsket protesterande människor på gatorna.

Det hela hände i Gaoxindistriktet i Suzhou, i Jiangsuprovinsen och började när tusentals invånare i bydistriktet Tong’an samlades vid bydistriktsledningens byggnad. De kom för att uttrycka sin upprördhet över den lokala ledningens illegala övertagande av deras jordbruksmark. Hundratals hektar mark hade olagligt exproprierats under de senaste sju åren, utan att byborna fått rimlig ersättning.

När byborna inte fick några svar från de ansvariga blev de arga och tog över den lokala ledningens byggnad. Man slog sönder inventarier och anställda flydde, vilket ledde till att verksamheten i huset helt stannade av.

På morgonen den 16 juli kallade lokalregeringen in omkring 500 kravallpoliser för att skingra demonstranterna. De flesta demonstranter hade gått hem för att vila när kravallpolisen attackerade de kvarvarande.


Tusentals invånare i Tong'ans bydistrikt i Suzhou i jiangsuprovinsen samlades för att protestera mot regeringens tvångsrivningar och förflyttningar. (Foto från internet)

Tusentals invånare i Tong’ans bydistrikt i Suzhou i jiangsuprovinsen samlades för att protestera mot regeringens tvångsrivningar och förflyttningar. (Foto från internet)

Enligt lokalinvånare misshandlade kravallpolisen de flera hundra personer som var kvar på platsen för att driva bort dem. Rasande bybor svarade med att kasta tegelstenar och glasflaskor. Dussintals bybor skadades och togs till sjukhus och ännu fler greps under den halvtimmeslånga konfrontationen.

Polisens våld ledde till ännu större vrede bland byborna. Tidigt på morgonen den 17 juli blockerade invånare och släktingar till de som gripits riksväg nummer 312 i Gaoxindistriktet som en fortsättning på protesterna.

Många fler lokalinvånare skyndade till den blockerade vägen under dagen. Enligt folk på orten kom även folk från de omgivande byarna för att stödja protesten och vid ett tillfälle var det så många som mellan 20 000 och 30 000 personer på platsen.

Personer på plats sade till Epoch Times att under 2003 började lokalregeringen ta mark från böderna under förevändning att man skulle bygga nya högteknologiska industriparker. Bönderna fick aldrig den utlovade kompensationen och hundratals hektar åkermark har nu legat oanvänd i över sex år. Nyligen började den lokala regeringen auktionera bort marken till priser som är mer än tio gånger högre än de som de köptes för. Regeringens orättvisa hantering skapade stor förbittring bland lokalinvånarna.

Incidenten har skrämt upp Suzhous stadsledning. Partisekreteraren skyndade till platsen den 18 juli och höll ett möte med lokala ämbetsmän för att diskutera motåtgärder. Regeringen har även skickat ännu mer polier från de omgivande städerna Wuxi och Zhangjiagang, sammanlagt flera tusen man.

Vid tiden då denna artikel skrevs fanns ingen ytterligare information om eventuella ytterligare tillslag från polisens sida.

Under den flera dagar långa konflikten rapporterade ingenting om den i lokal media. Ögonvittnesskildringar som publicerades i bloggar togs snabbt bort från internet. Lokalinvånare uttryckte hopp om att media skulle komma till platsen för att se hur allvarlig situationen är.

Expropriering av mark, tvångsförflyttningar, korruption och polisbrutalitet är vanligt i Kina och har lett till ilska och oroligheter på många platser i landet. Epoch Times såväl som andra medier har nyligen rapporterat om flera storskaliga protester i olika delar av landet..

Den 5 juli protesterade tiotusentals bybor i Jiangxiprovinsen i sydöstra Kina mot polisbrutalitet, tvångsförflyttningar och korrupta lokala tjänstemän. Förflyttningarna hade beordrats av de lokala myndigheterna eftersom byborna uttryckt oro över hälsofrågor till följd av föroreningar från en gruva. De rasande människorna beväpnade sig med stenar och tegelstenar och krossade fönster i rådhuset och välte polisbilar som en reaktion på att två kvinnliga petitionärer misshandlats så svårt att de hamnat i koma.

Den 11 juni drabbade tiotusentals invånare i staden Maanshan i Anhuiprovinsen samman med polisen efter att en student överfalltits av en lokal tjänsteman. Militärpolis och kravallpolis skickades för att skingra folkmassan med batonger, sköldar och tårgas. Många människor skadades, men lokal media rapporterade ingenting.

Våld och mediakontroll är två sätt som den kinesiska kommunistregimen använder för att försöka upprätthålla det man kallar social stabilitet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39418/