Tiotusentals demonstrerade mot kemisk fabrik i södra Kina
Poliser slog hårt till mot demonstranter som protesterar mot att lokala myndigheterna tillåter en miljöfarlig fabrik att etablera sig i staden Maoming, Guangzhou Provinsen, den 30 mars. (Foto: Weibo)


Den 30 mars protesterade tusentals invånare i Maoming i Guangdongprovinsen i södra Kina mot att den lokala regeringen har öppnat en petrokemisk fabrik i staden. Många människor skadades när demonstranter drabbade samman med beväpnad polis, men myndigheterna censurerade rapporteringen och beskrev protesterna som organiserade av ”ett litet antal brottslingar”.

På kinesiska sociala medier har det cirkulerat bilder på människor med blodiga ansikten och kläder, och flera ligger på marken, till synes slagna medvetslösa. Ett stort antal demonstranter har anklagat kravallpoliserna för att ha gått till våldsam attack mot fredliga aktivister med batonger, tårgas och vattenkanoner.

Många av de här posterna togs snabbt bort från inhemska sajter, men fanns tillgängliga utanför Kina.

En video (på you tube), vars innehåll inte har bekräftats, visar en stor grupp beväpnade poliser som använder batonger och sköldar mot demonstranter framför Maomings kommunledningskontor.

Varierande uppgifter har kommit om döda och skadade. De som deltog har talat om åtta döda och uppskattningsvis 300 skadade, men det har varit svårt att verifiera. Ögonvittnen såg hur mer än 1 000 kravallpoliser sattes in för att med våld kväsa protesterna.

Stadsledningen publicerade ett meddelande på sin officiella webbsida där man skrev att ingen hade dött, men utan att nämna skadorna eller kravallpolisens attack. Meddelandet fördömde även ”några få bråkmakare” som enligt uppgift kastade sten och vattenflaskor omkring 22.30-tiden på söndagen.

Protesterna började med flera hundra personer runt klockan 8.30, och växte gradvis till tiotusentals. Demonstranterna krävde ett möte med Maomings stadsledning och partiledare angående den paraxylenfabrik som snart ska öppna i staden. Paraxylen (som ofta förkortas PX) är en kemikalie som behövs för tillverkning av bland annat plastflaskor, men den kan leda till allvarliga, ibland dödliga skador på inre organ och nervsystem om man inandas den.

På filmklipp kan man se demonstranter som ropar slagord och håller upp banderoller med texter som ”Bort med PX från Maoming” och ”Vi vill ha ren luft” medan de marscherar mot lokala regeringsbyggnader. Förbipasserande klappar i händerna och ropar uppmuntrande ord.

Senare ser man hur poliser med långa batonger rör sig mot demonstranterna, när folkmassan skingras. De börjar därefter skjuta vad som verkar vara tårgasbehållare in i folkmassan. På ett annat klipp slår en polis en liggande demonstrant våldsamt med en tunn metallbatong, och åskådare ser chockerat på.

Anledningen till protesterna, är paraxylenfabriken, som byggts för 3,5 miljarder yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) som är en utveckling av den petrokemiska industrin i staden, den drivs av staten tillsammans med den statligt ägda oljejätten Sinopec. Den nya fabriken kan producera 600 000 ton paraxylen per år.

Motståndarna till fabriken ifrågasätter hur säkert det är med en kemisk fabrik i en stad med omkring 700 00 invånare. Många är arga för att de lokala myndigheterna drev igenom projektet med liten eller ingen konsultation med allmänheten.

Su Anyan, som bor i Guangdongprovinsen, skrev på sociala medier: ”När det sker en incident sätter regeringen staden, informationen och media under blockad.”

”Är regeringens beslut baserat på folkets vilja?”

”PX är ett projekt med allvarliga föroreningar. Regeringen offrar miljön och människors hälsa för att få högre BNP. Jag har gett upp hoppet om ledningen i Maoming”, skrev hon.

Media på det kinesiska fastlandet har inte rapporterat om protesterna och sammandrabbningarna, men statligt drivna Maoming Daily publicerade lokalregeringens meddelande där man fördömde protesterna för att de ”allvarligt bröt mot lagen och påverkade den allmänna ordningen”. Detta har även spridits av många större medier i Kina.

Liknande massprotester mot paraxylenfabriker har också ägt rum i andra kinesiska städer på senare år, bland annat i Kunming i Yunnanprovinsen i maj i fjol; i Ningbo i Zhejiangprovinsen i oktober 2012; och i Dalian, i Liaoningprovinsen i augusti 2011.

Extra rapportering av Wan Fang.

Översatt från engelska