Tio strategier för att undvika bröstcancer
Att äta en näringsrik diet skyddar mot många kroniska sjukdomar bland annat bröstcancer. (Foto: via Shutterstock*)


Joel Fuhrman, MD är en certifierad husläkare, New York Times bästsäljande författare och näringsforskare som specialiserat sig på att förebygga och motverka sjukdomar genom närings- och naturliga metoder. Fuhrman är en internationellt erkänd expert inom kost och naturlig läkning, och har dykt upp på hundratals radio- och TV-program i USA som The Dr Oz Show, The Today Show, Good Morning America, och Live with Kelly. Fuhrmans egna enormt framgångsrika PBS TV-program, 3 Steps to Incredible Health och Dr Fuhrman´s Immunity Solution, har fört näringsforskningen till tittarna över hela Amerika.

Här kommer några förslag på hur man på olika sätt kan förebygga bröstcancer, med en nyttig kost och motion bland annat. Att följa en näringsrik diet skyddar mot många kroniska sjukdomar bland annat bröstcancer.

 

1. Drick inte alkohol 

Mer än femtio studier har gjorts kring alkoholens påverkan när det gäller risken för bröstcancer. Analyser av dessa studier visar att om man dricker en alkoholhaltig dryck per dag ökar risken med minst 7-10 procent och risken ökar ytterligare med mer alkohol. Bland de som överlevt bröstcancer ökar intaget av 3-4 alkoholhaltiga drycker per vecka, risken för återfall med 34 procent.

 

2. Rök inte 

Bröstcancerframkallande ämnen har identifierats i cigarettrök. Röken kommer in i blodomloppet via lungorna och förs vidare till bröstvävnad.

 

3. Ta inte östrogen 

Ökande exponering för östrogen är känt för att vara en riskfaktor för bröstcancer. Kvinnor som fått hormonersättningsterapi är i riskzonen och risken ökar ju längre tid man haft behandlingen.


4. Skaffa barn och amma länge 

Att skaffa barn innan man fyllt 24 och att ha flera barn skyddar mot bröstcancer. Amning bidrar också till att minska risken, bland annat genom att minska exponering för östrogen – ju längre amningstiden är ju mer ökar skyddet mot bröstcancer.

 

5.  Minska konsumtionen av animaliskt protein 

Kött (inte bara rött kött, även fågel) är känt för att innehålla bröstcancerframkallande ämnen, såsom PhiP. Att konsumera mer protein och speciellt mejeriprodukter ökar blodnivåer av IGF -1 och föhöjda IGF-1-nivåer har förknippats med ökad risk för bröstcancer, enligt många studier. Högre fiskkonsumtion bland kvinnor har också kopplats till högre förekomst av bröstcancer. Cancerframkallande ämnen inom jordbruk och industri, som exempelvis dioxiner, ansamlas i fettvävnader. Människan löper störst risk för exponering för dessa farliga kemikalier via intag från kött, fågel, fisk och feta mejeriprodukter.

 

6. Ät massor av grönsaker, svamp och lök 

Att följa en näringsrik diet skyddar mot många kroniska sjukdomar, bland annat bröstcancer. Gröna grönsaker och svamp är de mest kraftfulla livsmedlen som motverkar bröstcancer. Observera att en vegetarisk kost inte skyddar mot bröstcancer lika mycket som en kost rik på grönsaker, svamp, lök, bär och frön.

Det är de växtkemiska näringsämnenas densitet och en varierad kost som ger det mest kraftfulla skyddet mot cancer, inte bara undvikande av kött eller fett. Grönsaker och frukt har visat sig minska risk för bröstcancer och ökad chans till överlevnad för bröstcancerpatienter. Korsblommiga grönsaker, (som exempelvis broccoli och olika kålsorter, övers. anm.) innehåller kraftfulla anti-cancerogena ämnen som stoppar tillväxten av bröstcancerceller och främjar utsöndring av östrogen.

Svamp blockerar tumörtillväxt och har antiöstrogen effekt. Regelbunden konsumtion av svamp, så lite som en svamp per dag, har visat sig minska risken för bröstcancer med upp till 60-70 procent. Organosvavelföreningar i lök och vitlök förhindrar också utvecklingen av cancer genom att avgifta cancerframkallande ämnen, stoppa cancercellernas tillväxt och förhindra tumörer från att förses med blod.

 

7. Använd kosttillskott på ett klokt sätt 

Ta multivitamin som inte innehåller folsyra, upprätthåll hälsosamma nivåer av D-vitamin och ta minst 100 mg DHA (en essentiell fettsyra som finns naturligt i bland annat fet fisk övers. anm.) per dag. Syntetisk folsyra i multivitaminer och prenatala vitaminer (en grupp näringstillskott som tillgodoser särskilt gravida kvinnors behov) har förknippats med ökad risk för bröstcancer, medan folater från naturliga livsmedelskällor är förknippade med minskad risk (folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin). Tre fjärdedelar av de kvinnor som har bröstcancer har D-vitaminbrist, och att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin i blodet kan minska risken för bröstcancer med upp till 45 procent. Intag av omega-3 fettsyror har kopplats till en minskad förekomst av cancer. Omega-3 DHA har en antiinflammatorisk effekt och blockerar även tillväxten av tumörer.

 

8. Ta en matsked linfrön eller chiafrön dagligen

Linfrö innehåller lignaner, ämnen som har anti-östrogena effekter och hämmar även celltillväxt i brösttumörer.

 

9. Ät inte mycket grillad eller stekt mat 

Ångkokta grönsaker eller grönsakssoppor bör utgöra den största andelen av kosten. Hög temperatur vid tillagningen producerar ämnen som är cancerframkallande, akrylamider (bildas i stärkelserika livsmedel) och heterocykliska aminer (som bildas i kött).

 

10. Motionera minst tre timmar i veckan, och lägg inte på dig mycket kroppsfett

En analys av 73 olika studier har visat att kvinnor som tränar mycket minskade risken för bröstcancer med 25 procent. Att upprätthålla en hälsosam vikt är också oerhört viktigt eftersom 17 procent av alla bröstcancerfall kan kopplas till enbart fetma som enda riskfaktor.

 

Denna artikel publicerades ursprungligen på www.drfuhrman.com. Läs originalartikeln här.