Tio sätt som 3D-skrivare kan förändra världen
(Chris Natt)


3D-skrivare har potential att förändra produktionen av många saker, och ger förhoppningar om att kunna tillverka sådant vi bara drömmer om idag. Med en teknik som påminner om den i datorskrivare bygger 3D-skrivarna upp objekt i olika material, till exempel plast, vilka breder ut sig i både längd-, bredd- och höjdled. De har tidigare varit vanligast för att ta fram prototyper inom industrin men i takt med att priserna sjunker sprider de sig till bredare områden. Här listas tio tänkbara användningar.

1. Landminor

Minröjare riskerar varje dag livet eller att bli av med en kroppsdel om något går fel. Det är här som Chris Natt kommer in. Natt har examen från Royal College of Art in London och planerar att använda 3D-printade prototyper för att förändra de verktyg som används för att röja minor, samt för att utveckla simuleringar av minor, inklusive det kraftiga ljudet och ljuset, för att ge minröjarna erfarenhet och en känsla för vad de kommer att ställas inför.


(Chris Natt)

(Chris Natt)

2. Dinosaurier

Älskling, jag krympte dinosaurien. För att kunna studera ben från dinosaurier på 60 till 80 ton har forskarna beslutat att göra mindre kopior av dem, exakt likadana men tillverkade av många tunna lager av plast.


(Drexel University)

(Drexel University)

3. Flygplan

CAD-modellerade lasersintrade flygplan kräver inga skruvar, inget krångel, och rekommenderas för en ålder på 5+. Byggtid? Ungefär 10 minuter. Detta printade flygplan har bara 14 delar och kan flyga i upp till 140 km/h.


(University of Southampton)

(University of Southampton)

4. Fostret som växer i magen

Din värld kommer att förändras när ditt barn visas i 3D. Och det är fortfarande i magen! Möjligheterna här är oändliga. Man kan få 3D-snöglob av sitt foster. En nyckelring av fostret. Eller använda en 3D-utskrift som brevpress på jobbet.


DigInfo News (www.diginfo.tv)

DigInfo News (www.diginfo.tv)

5. Stekar

Istället för att köpa kött från ett slaktat djur, varför inte prova 3d-printat kött som påstås vara båda miljövänligt och naturligt – ja, naturligt. Bioprintat kött skriver ut ”verkliga” vävnader och organ. Vetenskapen är fortfarande långt ifrån att ge oss en saftig 400 grams printad stek på matbordet, eller kunna servera pizza till astronauter, men båda är i planeringsskedet.


(AP Photo/J. Scott Applewhite, file)

(AP Photo/J. Scott Applewhite, file)

6. Månbaser

Om detta tar oss närmare att kunna leva på månen, konstruera då de här byggnaderna likt dem man ser i en Star Trek-film. 3D-skrivarna kommer att använda material från platsen, istället för att ta med material från jorden, och de nya livsmiljöerna blir därmed miljövänliga (”Made in Moon”).


(ESA/Foster + Partners)

(ESA/Foster + Partners)

7. Kläder

Nästa trend i modeindustrin använder utskriftsteknik. Den holländske designern Iris Van Herpen printar textilier som är flexibla med perfekt passform. Detta möjliggör unik kundanpassning och mer idérikedom, och kläder i Lady Gaga-stil.


(AP Photo/Michel Euler)

(AP Photo/Michel Euler)

8. Ett hus

Genom att använda en riktigt stor 3D-skrivare (se nedan) kan ett kundanpassat hus på 250 kvadratmeter byggas på bara 20 timmar. Tekniken som används kallas Contour Crafting, är miljövänlig och huset byggs med lägre kostnad och mindre arbete, samtidigt som hastigheten och flexibiliteten förbättras jämfört med en normal konstruktion.


(University of Southern California)

(University of Southern California)

9. Exoskelettförband

Kommer ni ihåg gipsförbanden täckta med teckningar som barnen bar i skolan när de blivit skadade? Nej, det finns ingen anledning för dessa tunga, kliande, illaluktande förband som blir en börda om man inte får tillräckligt med människor att skriva sina namn på dem. Det nya exoskelettförbanden är lätta, hygieniska, starka och ser dessutom coola ut.


(Jake Evill)

(Jake Evill)

10. Silkesvävar

Silkesmaskar används nu som en typ av 3D-skrivare enligt ett projekt på på Massachusetts Institute of Technology kallat Silk Pavillion. Genom att kontrollera hur silkesmaskarna spinner sina trådar, och så småningom kunna styra deras rörelser med ljus och värme för att skapa fantastiska mönster. Projektet som leds av Neri Oxman har redan satt maskarna i arbete.


(MIT Silk Pavillion)

(MIT Silk Pavillion)

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n3/191560-3d/