Tio sätt att hålla ditt hem giftfritt
Skor. (Foto: Shutterstock)


Många av oss har försökt att rena kroppen från gifter, men hur många av oss har gjort något åt gifterna i hemmet? Vanliga hushålls- och kroppsvårdsprodukter har i allt större utsträckning visat sig ha negativa hälsoeffekter.

Det genomsnittliga hemmet innehåller 500-1000 kemikalier. Många av dem kan vi varken se, känna lukten av eller känna smaken av. Kroppen kan klara av dessa kemikalier om de är enstaka och i små doser. Problemen uppstår när man exponeras för dem i kombination, eller i större doser. Gifterna påverkar bland annat människans immunsystem, fortplantningssystem och hjärt- och andningsfunktioner.

Toleransnivån är olika för olika personer beroende på genetik, näringsstatus och tidigare kontakt med kemikalier. De negativa effekterna av hushållens gifter förvärras ofta när man tar läkemedel, och inte minst om man har för vana att inta alkohol eller andra droger.

Inomhusluften är vanligtvis två till fem gånger mer förorenad än utomhusluften. Isoleringen i väggarna håller våra hem varma på vintern och svala på sommaren, men gör det svårt för den friska luften att komma in. Därför andas vi ständigt in samma unkna luft. Heltäckningsmattan gör det hemtrevligt, men kan innehålla en myriad olika gifter. Den kan också vara ett tillhåll för smuts, loppor, damm, dammkvalster och bly.

Många av de rengöringsprodukter som vi använder för att rengöra exempelvis möbler, badrum och fönster är fulla av giftiga kemikalier. En del av dem står inte ens omnämnda på etiketterna. Samma sak gäller personliga hygienprodukter, som man till och med smörjer in i huden.

Även vårdprodukter för sällskapsdjur är fulla av kemikalier. De flesta fästings- och lopprodukter innehåller aktiva ingredienser och lösningsmedel som kan orsaka cancer hos djur. När du leker och tar hand om djuret är det dessutom möjligt att du själv exponeras via huden.

Bekämpningsmedel till trädgården dödar inte bara växternas skadegörare utan tar också bort de flesta nyttoinsekterna som hjälper till att kontrollera dessa skadedjur. 19 av de 30 vanligaste gräsmattekemikalierna på amerikanska marknaden innehåller cancerframkallande ämnen, och 15 av de 30 är kända för att orsaka förgiftning i nervsystemet.

Naturligtvis vill vi ha bekväma, rena hem och fina trädgårdar. Men det är viktigt att förstå på vilket sätt vi åstadkommer detta, eftersom vår hemmiljö har stor inverkan på vår hälsa. Rikligt med gifter ger hälsoproblem.

Minskas exponeringen av gifter i kroppen, både interna och externa, fungerar kroppens egen avgiftning effektivare. Det stärker motståndskraften mot de faktorer som dagligen angriper och påverkar vår hälsa.

Det finns många saker som man kan göra för att ”avgifta” sitt hem, några av dem är mer praktiska än andra.

Här är 10 förslag:

1. Ta av dig skorna

Inga skor inomhus. Det mesta av hushållssmuts, bekämpningsmedel och bly kommer via dina skor. Gå barfota eller ta på tofflor.

2. Använd dörrmattan

För att torka av skorna placeras golvmattor vertikalt vid entrén. Smuts och annat från dina skor hamnar då på mattan.

3. Håll luften ren

Öppna fönster och dörrar så mycket som möjligt för att ventilera. Använd gröna växter som naturliga luftrenare. Ta bort lukter med hjälp av bikarbonat. Använd friska blommor eller skålar av örter som rosmarin och salvia för att få en behaglig doft i rummen. Håll dina luftkanaler och ventiler rena med giftfria rengöringsmedel. Skaffa en portabel luftrenare, särskilt till sovrummen.

4. Välj miljömärkta rengöringsmedel

Växla från standardiserade rengöringsmedel till renare och grönare sådana. De skadar inte din hälsa eller miljö så mycket, och fungerar lika bra som andra, konventionella medel. Du kan också använda ingredienser som finns hemma, till exempel vinäger i stället för blekmedel, bikarbonat till att skrubba kakelplattor och väteperoxid för att ta bort fläckar med.

5. Byt ut hygienprodukterna

Byt ut dina hygienprodukter mot alternativ med färre kemikalier och gifter. Deodorant, tandkräm, kosmetika, hårvårdsprodukter, nagellack och parfym är ofta fulla med gifter. Lär dig vilka ämnena är och undvik dem.

6. Plastbanta

Använd plast klokt. Vissa plaster innehåller bisfenol A som är kopplat till cancer och ftalater, vilka kan leda till endokrina- och utvecklingsstörningar. Undvik plast i livsmedelsförpackningar när du kan. Linda inte in mat i plast. Mikra inte mat i plastbehållare. Välj nappflaskor tillverkade av glas eller bisfenol A-fri plast. Undvik bitringar av vinyl till ditt barn. Håll dig borta från barnleksaker som är markerade med ”3” eller ”PVC”. Undvik duschdraperier av plast.

7. Välj bort teflon

Undvik teflon som finns i stekpannor, kastruller, baktillbehör och redskap eftersom teflon innehåller perfluorerade kemikalier (PFC), som har kopplats till cancer och utvecklingsstörningar.

8. Dammsug

Håll dammet till ett minimum eftersom mer damm innebär mer gifter. Torka av alla ytor åtminstone en gång i veckan. Använd dammsugare – helst med ett hepafilter (högeffektivt partikelfilter för luft) – till dina mattor. Hepafilterdammsugare tar upp det flesta allergiframkallande partiklar.

9. Håll fuktfritt

Undvik fukt, eftersom det stimulerar tillväxten av mögel och mjöldagg. Kolla efter fuktsamlande ytor och läckor, särskilt i källare. Rengör regelbundet ytor där mögel oftast växer, runt dusch och badkar och under diskbänkar.

10. Filtrera vattnet

Skaffa ett duschfilter, eftersom många av föroreningarna i kranvatten blir gaser i rumstemperatur. Ett duschfilter kan hindra dessa gifter från att bli luftburna.

Vi kan minska risken för kroniska sjukdomar genom att begränsa vår exponering för dessa gifter, men låt det inte det bli en besatthet som orsakar så mycket stress att det påverkar din hälsa mer än vad gifterna gör.

Till sist – fäst lika mycket vikt vid emotionella gifter som miljögift. Du kan göra allt ovanstående, men om ditt hus är fullt av ilska, förbittring, avundsjuka, missnöje och brist på kärlek, medkänsla och förlåtelse, kommer huset att förbli giftigt.

Denna artikel publicerades ursprungligen på drfranklipman.com. Läs originalet här.

Tillverka dina egna giftfria rengöringsmedel

Traditionell kinesisk medicin: Bra att veta om alkohol

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri