Tio miljoner drabbas av livsmedelskrisen på Afrikas horn
Somaliska kvinnor och barn väntar på att få mat hos en lokal frivilligorganisation som samarbetar med FN:s livsmedelsprogram (WFP) i Dharkenleys bespisningscenter, söder om Mogadishu den 31 januari. (Foto: AbdirashidAbikar / AFP / Getty Images)


Två år av torka på Afrikas horn har skapat en humanitär katastrof för cirka tio miljoner människor, rapporterar FN.

De senaste två regnperioderna har gett lite regn i Kenya, Etiopien och Somalia bara lite regn vilket orsakat tork på betesmarker och åkrar. Områden i Djibouti och Uganda upplever också sin värsta torka på 60 år, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA).

Rekordhöga livsmedelspriser försvårar problemet med spannmålspriser som förväntas fortsätta att höjas fram till skörden senare i år.

I den somaliska staden Baidoa har priset på röd hirs, stigit 240 procent sedan maj 2010, medan i den östra etiopiska staden Jiiga har marknadspriset på gul majs gått upp 117 procent.

Oroligheterna i södra Somalia och delar av nordöstra Kenya har hindrat humanitär hjälp att nå till dessa områden. Allt fler människor, som flyr torka och krig, är på väg till flyktinglägren. Enligt FN anländer i genomsnitt 15 000 somalier till Kenya och Etiopien varje månad.

En talesman för den internationella medicinkåren (IMC) sade att en kombination av faktorer, torka, stigande matpriser och väpnade konflikter, driver somalier till en brytpunkt.

– Det faktum att de miljöbetingade kriserna har pågått så länge orsakar definitivt en mycket mer desperat situation, sade Rebecca Milner.

– Jag vill egentligen inte att använda ordet kris men det håller på att nå nivån för en kris, sade hon.

IMC som fokuserar på utveckling av samhället för att förebygga undernäring, har sin bas i Somaliland, en självutnämnd republik i norra Somalia och på den etiopiska gränsen till Somalia, och har inga anläggningar i Somalia eftersom det är för farligt där för biståndsarbetare.

– Det är en av världens regioner som periodvis hamnar i krissituationer är därför periodvis i behov av större humanitärt bistånd, sade Milner.

FN:s statistik visar att 15-30 procent mer boskap har dött på Afrikas horn.

I en rapport i februari rapporterade FN:s humanitära nyhetsbyrå IRIN att en del djurägare i den självutnämnda autonoma staten Galmudug i centrala Somalia redan hade förlorat 75 procent av sina får, 50 procent av sina nötkreatur och 30 procent av kamelerna.

Förra veckan möttes G20-medlemmarna i Paris för att diskutera den globala livsmedelskrisen. Ministrarna enades om ett pilotprojekt att ge mer humanitär katastrofhjälp till några av världens minst utvecklade länder. Det slutliga förslaget kommer att presenteras i september.

Många frivilligorganisationer kritiserade mötets resultat och sade att de inte grävde tillräckligt djupt för att ta itu med roten till det växande problemet av livsmedelsbrist i världen.

Vissa grupper, särskilt i regioner där situationen redan är desperat, klagar på att det internationella samfundet inte gör något för att hjälpa.

– Vi är inte längre på randen till en humanitär katastrof, vi är mitt i den nu. Det händer nu och ingen hjälper, sade Isaq Ahmed, ordförande i Mubarak Relief and Development Organisation (Murdo), en lokal frivilligorganisation i Somalia, till IRIN den 28 juni.

Livsmedelspriserna i världen sköt upp detta år till sådana höjder som inte setts sedan livsmedelskrisen åren 2007-2008. Pristoppar och livsmedelsbrist har drivit ytterligare 44 miljoner människor in i fattigdom, enligt uppskattningar från Världsbanken.

Översatt från engelska.