Tio märkliga förbud i Kina
Skådespelare Kaley Cuoco som Penny och Jim Parsons som Sheldon Cooper i tv-serien "The Big Bang Theory”. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)


Den kinesiska regimen är känd för att kontrollera alla aspekter av samhället. Här är en lista över tio märkliga förbud i Kina.

1. “Big Bang Theory”

I april 2014 tog Kinas statliga administration för press, publikationer, radio, film och TV bort serierna “Big Bang Theory”, “The Good Wife”, “NCIS” och “The Practice” från streamingtjänster, enligt en artikel i Global Times. Fans av serierna blev arga, eftersom serierna i fråga inte verkar innehålla något subversivt, våldsamt eller illegalt. Enligt administrationen togs de bort på grund av copyrightproblem eller för att de innehöll saker som “skadar nationens suveränitet och territoriella integritet”, “uppmuntrar ungdomar till att begå brott”, eller “gör reklam för sekter eller vidskepelse”.

2. Brad Pitt


Skådespelaren Brad Pitt vid AFI Awards. (Foto: Jason Merritt/Getty Images)

Skådespelaren Brad Pitt vid AFI Awards. (Foto: Jason Merritt/Getty Images)

Den kände amerikanske skådespelaren Brad Pitt fick tidigare inte komma in i Kina efter att ha varit med i filmen “Sju år i Tibet”, där han spelade rollen av Dalai Lamas österrikiske lärare. Restriktionerna har på senare tid lättats. Även Richard Gere och Harrison Ford har svartlistats för att de stödjer tibetanernas rätt till självbestämmande. Detsamma gäller regissörerna Martin Scorsese och Khashyar Darvich som framställt Dalai Lama i positiv dager i sina filmer.

3. Facebook


(Foto: Veluben/Wikimedia Commons)

(Foto: Veluben/Wikimedia Commons)

De kinesiska myndigheterna blockerade Facebook 2009, troligen på grund av upploppen i Xinjiangregionen i juli det året, enligt CNN. Bara inhemska sociala medier som Sina Weibo, som underkastar sig systematisk censur, får operera utan problem i Kina. Kina förbjöd sedermera även Instagram, i samband med demokratiprotesterna i Hongkong, som gav regimen anledning att oroa sig över sambandet mellan sociala medier och social oro.

4. Twitter


(Foto: Bethany Clarke/Getty Images)

(Foto: Bethany Clarke/Getty Images)

Precis som Facebook så hamnade Twitter på den långa listan av förbjudna sajter i Kina. I slutet av 2010 fanns det enligt kinesiska samhällsvetenskapsakademin 41 procent färre tillgängliga sajter än året innan, rapporterade BBC.

5. “Avatar” i 2D


En pojke ser på en reklamplansch för filmen “Avatar”, vars 2D-version förbjöds, medan 3D-versionen tilläts. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)

En pojke ser på en reklamplansch för filmen “Avatar”, vars 2D-version förbjöds, medan 3D-versionen tilläts. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)

Trots att den gjorde stor succé i Kina förbjöd censorerna 2D-versionen av filmen Avatar. Eftersom Kina har så få 3D-biografer lät man dock 3D-versionen fortsätta att visas. Anledningen till att filmen förbjöds var att den ansågs kunna tolkas som att den anspelade negativt på kommunistpartiets maktövertagande 1949.

Faktum är att bara 34 stora utländska filmer släpps lagligt på kinesiska biografer per år, enligt The Guardian. Och även de som godkänns sätter partiets censorer saxen i om de hittar bitar som anses osmakliga eller subversiva.

6. Jasminblommor


(Foto: നിരക്ഷരൻ/Wikimedia Commons)

(Foto: നിരക്ഷരൻ/Wikimedia Commons)

Efter Tunisiens “jasminrevolution” förbjöd den kinesiska regimen sökordet “jasmin” på internet, och man förbjöd till och med försäljning av blommorna på flera marknader kring Peking, enligt New York Times. Blotta påminnelsen om demokratiutvecklingen i Tunisien ansågs destabiliserande.

7. Tidsresor


(Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

(Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Den kinesiska regimen har förbjudit filmer om tidsresor eftersom de beskriver historien på ett “lättsinnigt” och respektlöst sätt, rapporterade The New Yorker. Det framstår som lite ironiskt med tanke på kommunistpartiets systematiska förstörelse av historiska reliker och omfattande historierevisionism.

8. Reinkarnation


(Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

(Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

2007 förbjöd den kinesiska regimen tibetanska munkar att reinkarnera utan statens godkännande. Enligt Newsweek är tanken med denna märkliga lag att minska Dalai Lamas inflytande. Dalai Lama, Tibets andlige ledare, anses reinkarnera i en ny kropp efter döden, för att fortsätta sitt arbete med att minska världens lidande.

I mars i år rapporterade tidskriften Time att Dalai Lama framhöll att den kinesiska regimen inte hade rätt att välja hans efterträdare, och att han kanske inte skulle reinkarnera alls.

9. Syskon


(Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

(Foto: Kevin Frayer/Getty Images)

På grund av Kinas ettbarnspolitik är syskon generellt inte tillåtet i Kina (förutom tvillingar och trillingar). Kvinnor som blir gravida en andra gång tvingas till abort eller får enorma böter. Den här politiken har lett till könsobalans i befolkningen, eftersom föräldrar traditionellt föredrar söner då dessa stannar hos familjen medan döttrar gifts bort.

10. Google


(Skärmdump/google.com)

(Skärmdump/google.com)

Kineser kan inte “googla” som folk i andra länder när de stöter på ett problem. De kan inte heller använda andra Googleprodukter, som Youtube, Gmail och Google+.

De sökmotorer som regimen tillåter filtreras för att sökord som “Protesterna på Himmelska fridens torg” 1989, då tusentals civila dödades under demokratidemostrationerna eller “Falun Gong”, en fredlig andlig metod som förföljs i Kina sedan 1999, inte ska kunna sökas på.