Tio livsmedel för viktminskning
(Foto: Shutterstock*)


Alla kalorier är inte likadana. Olika livsmedel passerar genom olika metaboliska banor i kroppen. De kan ha olika effekter på hunger, hormoner och hur många kalorier vi bränner. Här är tio viktminskningsvänliga livsmedel som stöds av vetenskapen.


Ägg. (Shutterstock)

Ägg. (Shutterstock)

1. Ägg

Det befarades en gång i tiden att ägg skulle ha höga halter av kolesterol, men nu gör de comeback. Nya studier visar att de inte påverkar blodets kolesterol negativt och inte heller orsakar hjärtattacker. Och ännu bättre – de är bland de bästa livsmedlen man kan äta om man vill gå ner i vikt.

De har höga halter av protein, hälsosamma fetter och gör dig mätt med bara ett fåtal kalorier. Äggen är också otroligt näringsrika och ger dig alla näringsämnen du behöver vid en kalorifattig kost. Nästan alla näringsämnen finns i äggulorna.

En studie med 30 överviktiga kvinnor visade att ägg i stället för bagels till frukost ökade mättnadskänslan. De åt också mindre de närmaste 36 timmarna. En annan åttaveckorsstudie visade att ägg till frukost ökade viktminskning vid en lågkaloridiet, jämfört med att äta bagel.

2. Bladgrönsaker

Bland bladgrönsakerna finns kruskål, spenat, grönkål, mangold och några till. De har flera egenskaper som passar perfekt för en viktminskningsdiet. De har låga halter av kalorier och kolhydrater, men innehåller mycket fibrer.

Att äta bladgrönsaker är ett bra sätt att öka mängden mat utan att öka kalorierna. Ett flertal studier visar att mat, och dieter med lågt energiinnehåll gör att folk äter färre kalorier totalt sett.

Bladgrönsaker är också oerhört näringsrika och har mycket höga halter av alla typer av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det inkluderar kalcium som i vissa studier har visat sig hjälpa fettförbränningen.

3. Lax


Fet fisk som lax är mycket hälsosamt. (Foto: Susanne Nilsson/Flickr/CC BY-ND 2.0)

Fet fisk, till exempel lax, är mycket hälsosamt. (Foto: Susanne Nilsson/Flickr/CC BY-ND 2.0)

Fet fisk, som exempelvis lax, är mycket hälsosamt. Den är också mycket mättande och håller dig mätt i många timmar med relativt få kalorier. Lax är laddad med högkvalitativt protein, hälsosamma fetter och innehåller också alla typer av viktiga näringsämnen.

I allmänhet innehåller fisk och skaldjur en betydande mängd jod. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln skall fungera bra, vilket är viktigt för att optimalt hålla ämnesomsättningen igång. Studier visar att ett stort antal människor i världen inte får all jod de behöver.

Lax har också mycket omega-3-fettsyror som har visat sig bidra till att minska inflammationer, som är känt för att spela en viktig roll vid fetma och metaboliska sjukdomar.

Makrill, öring, sardiner, sill och andra typer av fet fisk är också utmärkta.

4. Korsblommiga grönsaker


Korsblommiga grönsaker är bland andra broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål. (Foto: whologwhy/Flickr/ CC BY-ND 2.0)

Korsblommiga grönsaker är bland andra broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål. (Foto: whologwhy/Flickr/ CC BY-ND 2.0)

Korsblommiga grönsaker är bland andra broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål. Liksom andra grönsaker har de högt fiberinnehåll och kan vara otroligt mättande. Och inte bara det, den här sortens grönsaker innehåller också bra mängder protein.

De har inte lika mycket protein som animaliska livsmedel eller baljväxter men det är högt jämfört med de flesta andra grönsaker.

En kombination av protein, fibrer och lågt energiinnehåll, gör att en måltid med korsblommiga grönsaker blir perfekt om du behöver gå ner i vikt. De är också mycket näringsrika och innehåller cancerbekämpande ämnen.

5. Kokt potatis

Vanlig potatis verkar ha fallit i onåd av någon anledning. Den har emellertid flera egenskaper som gör den till perfekt mat, både för viktminskning och optimal hälsa. Den innehåller många olika näringsämnen, lite av nästan allt vi behöver. Det finns berättelser om människor som under långa perioder inte levt på annat än potatis.

Potatis har speciellt mycket kalium, ett näringsämne som de flesta människor inte kan få nog av och som spelar en viktig roll i kontroll av blodtrycket.

På en skala som kallas Mättnadsindex, som mäter hur mättande olika livsmedel är, fick vanlig, kokt potatis de högsta poängen av alla testade livsmedel. Det betyder att när du äter kokt potatis kommer du naturligt att känna dig mätt och äta mindre av andra livsmedel.

Om du kokar potatisen, låt den svalna en stund, då kommer det att bildas stora mängder resistent stärkelse, en fiberliknande substans som har visat sig ha alla möjliga hälsofördelar … inklusive viktminskning.

Sötpotatis, rovor och andra rotfrukter är också utmärkta.

6. Tonfisk


Tonfisk är ytterligare ett mycket proteinrikt livsmedel med lågt kaloriinnehåll. (Foto: Shutterstock)

Tonfisk är ytterligare ett mycket proteinrikt livsmedel med lågt kaloriinnehåll. (Foto: Shutterstock)

Tonfisk är ytterligare ett mycket proteinrikt livsmedel med lågt kaloriinnehåll. Det är en mager fisk så det finns inte mycket fett i den. Om du betonar proteinintaget, se till att välja tonfisk på burk, i vatten men inte i olja.

Tonfisk är populär bland kroppsbyggare och fitnessmodeller som skall uppträda. Den här fisken är ett bra sätt att hålla en hög proteinnivå med lågt antal kalorier och fett.

7. Bönor och baljväxter

Vissa bönor och baljväxter kan vara till fördel vid viktminskning. Dessa innefattar linser, svarta bönor, kidneybönor och några andra.

Dessa livsmedel innehåller mycket protein och fiber, vilka är två näringsämnen som har visat sig ge mättnadskänsla. De brukar också innehålla lite resistent stärkelse.

Det största problemet är att många människor har problem att tåla baljväxter. Av denna anledning är det viktigt att förbereda dem på rätt sätt.

8. Soppor


Vissa studier har visat att när man äter exakt samma mat, om den görs som soppa i stället för fast föda, känner sig människor mättare och äter betydligt färre kalorier. (Foto: Shutterstock)

Vissa studier har visat att när man äter exakt samma mat, men som soppa i stället för fast föda, känner sig människor mättare och äter betydligt färre kalorier. (Foto: Shutterstock)

Som vi har sagt tidigare brukar måltider och dieter med lågt energiinnehåll få människor att äta färre kalorier. De flesta livsmedlen med lågt energiinnehåll innehåller mycket vatten, såsom grönsaker och frukt. Men du kan tillsätta vatten till din mat, genom att laga en soppa.

Vissa studier har visat att när man äter exakt samma mat, fast den lagas som soppa i stället för fast föda, känner sig människor mättare och äter betydligt färre kalorier.

9. Keso


Att äta mycket keso är ett bra sätt att öka intaget av protein. (Foto: Shutterstock)

Att äta mycket keso är ett bra sätt att öka intaget av protein. (Foto: Shutterstock)

Mjölkprodukter brukar vara proteinrika. En av de bästa är keso. Oftast är den bara protein med mycket lite kolhydrater och fett.

Att äta mycket keso är ett bra sätt att öka proteinintaget. Det är också mycket mättande, vilket gör att du känner dig mätt på en relativt låg mängd kalorier.

Mjölkprodukter är också rika på kalcium, vilket har visat sig underlätta fettförbränningsprocessen.

10. Magert nötkött och kycklingbröst


Kött är viktminskningsvänlig mat eftersom det är rikt på protein. (Foto: Shutterstock)

Kött är viktminskningsvänlig mat eftersom det är rikt på protein. (Foto: Shutterstock)

Kött har blivit orättvist förtalat. Det har fått skulden för alla typer av hälsoproblem trots att inga bra bevis finns för att backa upp det. Även om processat kött är ohälsosamt visar studier att rött kött som råvara, inte höjer risken för hjärtsjukdom eller diabetes.

Enligt två stora granskande studier har rött kött endast ett mycket svagt samband med cancer hos män, och inget samband alls hos kvinnor.

Studier har visat att om du ökar ditt intag av protein till 25-30 procent av kalorierna kan det skära ner suget med 60 procent, minska lusten till sent småätande med hälften, och orsaka viktminskning på cirka ett halvt kilo per vecka, bara genom att lägga till protein i kosten.

Om du är på en lågkaloridiet kan du äta fett kött, men om du är på en måttlig- till högkaloridiet, välj då det mer lämpliga, magra köttet.

Denna artikel publicerades ursprungligen på authoritynutrition.com

Äppelcidervinäger – viktminskningsdrycken

Nio sätt bekämpa övervikt enligt traditionell kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri