Tio kinesiska tjänstemän sparkade i sex-videoskandal
Ett bildmontage med några av de tjänstemän som fastnat i den senaste skandalen med prostituerade och sexvideoband i Chongqing. (Foto: Canyu.org)


Tio kinesiska tjänstemän avskedades från sina poster i samband med en utpressningsskandal med sexvideoband i staden Chongqing i sydvästra Kina, efter att polisen sprängt en kriminell sammanslutning som låg bakom händelserna, enligt statliga medier.

De tio tjänstemännen påstås ha synts i en eller flera av de videor som användes för att pressa dem till att dela ut lönsamma byggkontrakt.

En tjänsteman i Chongqing, Lei Zhengfu, en fetlagd man vars ansikte dök upp i skärmdumpar här och var på Internet, förlorade sitt jobb när skandalen briserade i november fjol.

Kommunistpartiets språkrör Xinhua rapporterade att tjänstemännen som fanns på läns- och distriktsnivå avskedades, och tillade att ”chefer för statliga företag” också sparkats.

Chongqings Kommunala kommitté för disciplinkontroll upptäckte att den kriminella sammanslutningen, som en del av utpressningsplanen, hade lejt kvinnor, däribland före detta prostituerade Zhao Hongxia, som blev relativt ökänd efter att ha setts i videon med Lei, till att gå till sängs med tjänstemännen.

Företaget uppges ha betalat endast 300 yuan (ungefär lika mycket i kronor) till kvinnorna för deras tjänster, rapporterade Daily Telegraph, som från början rapporterade att Zhao fick omkring 8 000 USA-dollar för att gå till sängs med Lei.

”Han gick rakt på sak och frågade mig om jag ville bli en prostituerad som betjänade statstjänstemän som han hade en affärsrelation med”, skrev hon på sin blogg förra året.

Fallet kom först i dagen i november och skapade en politisk storm och resulterade i fördömanden från kinesiska bloggare, som såg det som ett tecken på hur genomkorrumperat det styrande Kinesiska Kommunistpartiets är.

”Zhao Hongxia borde vara den mest populära hjältinnan 2012 bland gräsrotsaktivister”, sade Phoenix TV-reportern Qin Feng i sin mikroblogg på Sina Weibo; underförstått att hennes förbindelser avslöjade en hel del korruption bland kinesiska tjänstemän.

En skandal som visar på en sådan fräckhet, liksom antalet berörda tjänstemän, tyder på att korruptionen är utbredd i Kina.

”Händelsen i Chongqing är inte tillfällig eller exceptionell. Det ska sägas att detta är ganska vanligt och att problemet handlar om korrupta livsstilar,” sade forskaren Liu Shanying vid Chinese Academy of Social Sciences till Associated Press.

”Atmosfären inom byråkratin är långt ifrån vanliga människors traditionella moral. Många lokala tjänstemän har lägre moralstandard än vanliga människor, och den makt de åtnjuter gör det lättare för dem att göra omoraliska saker,” tillade Liu.

Enligt AP sade Zhu Ruifeng, den journalist som släppte det första bandet, att den kvinna som dök upp på videon med Lei, lejdes av ett byggföretag för att tvinga av honom ett byggkontrakt.

Utredningen och avskedandena ingår i ett tillslag mot korruption i Chongqing liksom över hela Kina i spåren av Bo Xilai-skandalen. Bo, som var den tidigare kommunistpartichefen i Chongqing, väntar på rättegång efter anklagelser om korruption och missbruk av tjänsteställning.

”När de ställs inför olika typer av frestelser bör tjänstemän behålla ett klart tänkande”, ska en lokal tjänsteman från Chongqing ha sagt i statlig radio. ”När kvinnor säger att de älskar din charm, är det egentligen din makt och hur mycket du kan ge dem som de tittar efter.”

Översatt från engelska.