Tio goda skäl till att äta smör
Det finns goda skäl till att äta smör. (Foto: Från Shutterstock)


Smör har haft ett dålig rykte sedan förra århundradets början då man började använda mer margarin, vilket vi nu vet hör till ohälsosamma transfetter. På senare tid har olivolja och rapsolja blivit populärare än smör. Men det finns skäl till att det gamla hederliga smöret bör få en självklar plats på matbordet.

En studie från Lunds universitet har visat att smör ger en betydligt lägre höjning av fetter i blodet efter en måltid jämfört med olivolja, linfröolja eller en ny typ av rapsolja. Höga blodfetter ökar i regel kolesterolnivåerna i blodet vilket enligt den misskrediterade "lipid hypotesen" höjer risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Varför höjer inte smör blodfettsnivåerna?

Forskare visade på att 20 procent av fettet i smör består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används av kroppen direkt som energi och stannar inte kvar länge nog för att påverka blodfettsnivåerna särskilt mycket.

Forskarna menade att även om smör höjer kolesterolhalterna i blodet på lång sikt kan dess kortsiktiga effekter faktiskt vara till fördel.

Det är inte alla som anser att smörets fördelar jämfört med oliv-, raps- eller vegetabiliska oljor bara skulle vara kortsiktiga. Sally Fallon vid The Weston A. Price Foundation (en ideell organisation som arbetar med forskning och utbildning för att främja traditionell och näringsrik mat) är en pålitlig och vältalig förespråkare för smörets fördelar. Hon anser inte att smör eller kolesterol är faktor bakom ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar.

Den stora fettfria konspirationen

Sedan 1920-talets början har smöret knuffats åt sidan till förmån för margarin och andra moderna fetter och förtalats som ett dödligt mättat fett som orsakar hjärtsjukdomar. Men i tusentals år innan dess var smör ett dagligt livsmedel i många kulturer utan tecken på negativa hälsoeffekter.

Mellan 1920 och 1960 minskade amerikanernas årliga användning av smör från drygt åtta kilo per person till knappt två kilo men ändå blev hjärtsjukdomar, från att ha varit ett relativt okänt sjukdomstillstånd till att bli den vanligaste dödsorsaken. Hur sannolikt är det att det skulle vara smöret som dödar oss?

Enligt Fallon har smöret blivit till ett offer för en stor fettfri konspiration som skapats av de som gynnas av att ersätta hälsosamt smör med sjukdoms främjande massproducerade vegetabiliska oljor och transfetter.

Sanningen är att smör är bra för dig. Här kan du läsa om tio fördelar med att äta riktigt färskt smör:

1. Smör är den mest lättupptagliga källan till A-vitamin, som stärker sköldkörteln och binjurarna och i sin tur hjärt- och kärlsystemet.

2. Smör orsakar inte övervikt och det beror på att dess korta och medellånga fettsyror förbränns som snabb energi och lagras inte och det ger också en känsla av mättnad som kan minska sötsuget och överdrivet ätande.

3. Smör är rikt på antioxidanter, inklusive vitamin A och E, samt selen som skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer.

4. Smör är en god källa till kolesterol som fungerar som en antioxidant, reparerar skador från fria radikaler orsakade av härskna fetter, vegetabiliska oljor och transfetter. Kolesterol är också viktigt för utvecklingen av hjärnan och nervsystemet hos barn.

5. Det mättade fettet i smöret består av korta och medellånga fettsyror som har anti-cancerogena egenskaper och stärker dessutom immunförsvaret.

6. Smör innehåller konjugerad linolsyra (CLA) som skyddar mot cancer.

7. Smör som är obehandlat och opastöriserat, har en icke-förtjockande egenhet, så kallad Wulzenfaktorn, som skyddar mot artrit, grå starr och åderförkalkning.

8 . Smör är en bra källa till jod i en mycket lättupptaglig form och som är nödvändigt för en god sköldkörtelfunktion.

9. Smör främjar magtarmkanalens funktion och minskar diarré hos barn.

10. Smör är en bra källa till vitamin K2 som förebygger karies och behövs för starka tänder och ben.

Kom ihåg att det hälsosammaste smöret är obehandlat och som vi får från betande kor.

Margie King är en holistisk hälsocoach med examen från The Institute for Integrative Nutrition®.

Artikeln har publicerats ursprungligen på www.greenmedinfo.com.

Margie King är en holistisk hälsocoach med examen från The Institute for Integrative Nutrition®.

This article was originally published on www.greenmedinfo.com. Join their free GreenMedInfo.com newsletter

*Image of “bread with butter” via Shutterstock

Relaterade artiklar:

Ska man äta smör eller margarin?

http://www.epochtimes.se/articles/2010/07/18/19594.html

Svensken gillar smör – försäljningen av lättmargarin minskar

http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/05/23404.html

Smör ger lägre blodfetter än olivolja

http://www.epochtimes.se/articles/2010/02/07/18594.html