Tio dog i en stålverksolycka i Kina
En stålarbetare sköter en kallvalsningsanläggning vid Anshanverkstaden i Liaoningprovinsen, Kina, där 13 människor dödades i en explosion under måndagskvällen. (AFP/Getty Images)


Tio människor dog, tre saknas och 17 skadades i en explosion vid det statliga företaget Heavy Machinery i staden Anshan, Liaoningprovinsen, nordöstra Kina.

Den dödliga olyckan inträffade vid 23:30 den 20 februari när en explosion utbröt under en omfattande gjutningspress. Olyckan har rapporterats i kinesiska medier, BBC och andra.

Kinesiska myndigheter sade att orsaken till olyckan håller på att utredas.

Några personer på internet ifrågasatte hur tre arbetare kunde “saknas”, eftersom gjutverkstaden inte var stor. De undrade huruvida kvarlevorna inte kunde hittas, på grund av att de kanske hade kremerats i explosionen av det smälta stålets höga temperatur.

En talesperson för företaget sade att olycksplatsen var “väldigt rörig” och man var tvungen att städa upp platsen för att kunna avgöra vad som hänt de tre saknade arbetarna.

De 17 skadade arbetarna fördes till sjukhus för vård.

Angangs moderföretag, Ansteel Group, har funnits i 72 år, med över 4000 anställda. Företaget tillverkar utrustning till metallurgi-, kraftanläggnings- och gruvindustrin.

“Slappa säkerhetsåtgärder och pressen på att möta efterfrågan från en snabbt växande ekonomi, leder till att industriolyckor blir ganska vanligt förekommande i Kina”, skriver Global Post.

Global Post citerar också AFP som skriver att nästan 50 000 människor [i Kina] dog i arbetsrelaterade olyckor de första nio månaderna 2011, enligt statistik från Arbetsmiljöverket i Kina.

Översatt från engelska.