Tio dödade i konvojen till Gaza
En palestinsk aktivist evakuerad till Hadassah Ein Kerems sjukhus i Jerusalem efter israeliska attacker på fartygen lastade med humanitärt bistånd på väg till Gazaremsan genom den israelisks blockaden. (Foto: Ahad Gharabli / AFP / Getty Images)


Konvojen med fartyg på väg till Gaza med palestinska aktivister ombord drabbades samman med israelisk militär på måndagen. Minst 10 personer ombord dödades och minst sex israeliska soldater skadades, enligt officiella rapporter.

Både de pro-palestinska aktivister med på konvojen till Gaza och den israeliska försvarsmakten skyller på varandra om vem som anföll först. En talesman från den israeliska sidan menade att konvojen var förberedd för en våldsam konfrontation, att de hade med sig skarp ammunition, vassa metallföremål, klubbor och knivar som användes för att attackera soldaterna. Ett vapen togs från en israelisk soldat.

Greta Berlin, en av organisatörerna av ”Ship to Gaza” kommenterade:

– Folk förberedde sig på att den israeliska militären skulle borda skeppen från sidorna.

Den israeliska militären svarade på vad de uppfattade som en ”livshotande och våldsam handling”, med att skingra fartygen i flottiljen och utföra skottlossning.

En av de största organisationerna som är med och samordnar fartygen till Gaza, ”Free Gaza Movement”, har skickat meddelanden genom Twitter via freegaza.org. De anklagar israelisk militär för att ha attackerat, hotat och beskjutit civila som sover.

”Nu får vi skrämmande telefonsamtal från israeliska ligister som hotar med att vi ska drunkna eller frågar om vi kan vi simma.” är ett av meddelandena som kom tidigt på morgonen den 31 maj.

Våldet började tidigt på måndag morgonen då den israeliska flottan via radio fick meddelande att sex fartyg var på väg att bryta sig igenom blockaden av Gazaremsan. Fartygen var lastade med gods och varor för invånarna i Gaza.

Den israeliska regeringen har utfärdat varningar till fartygen i flera dagar till, de har meddelat att fartygen inte får lägga till i Gaza. De har också uppgett att de kunde lossa fartygens last och leverera den till Gazaremsan.

Enligt ett uttalande från den israeliska flottan, bad de fartygen att omdirigera mot Ashdod att lasta av sin humanitära last där innan de vidtog åtgärder att beslagta och borda fartygen.

Av de svenskar som man känner till befinner sig i Gaza är nu samtliga lokaliserade, meddelar UD. Sju av svenskarna lär sitta i fängelse och fyra har deporterats.

Översatt från engelska http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36515/