Tio år efter Kinas övertagande av Hongkong
Den välkände politiske kommentatorn Raymond Y.M. Wong från Hongkong gjorde ett anförande om Hongkongs politik, ekonomi och människornas levnadsvillkor (Foto: Lin Qing/The Epoch Times)


Den 19 maj 2007 höll den välkände politiska kommentatorn från Hongkong Raymond Yukman Wong tal i ett offentligt forum om ”politiska förändringar i Hongkong under det senaste årtiondet” på östamerikanska LinSing-föreningen (LinSing Association of East America).

Wong hade varit en framgångsrik värd för en pratshow i radio och känd för sin skarpa och frispråkiga stil, men tystades 2004 av kommunistregimen. Han bildade Socialdemokraternas förbund och startade i slutet av 2006 på nytt sin pratshow genom den internationella radiostationen My Radio.

Forumet var en del av hans turné i USA som började den 15 april 2007. Under denna en och en halv månad långa turné har Wong besökt San Francisco, Los Angeles, Toronto, Vancouver, Calgary och New York. Han höll tal, framträdde i pratshower och intervjuades av media. Hans besök väckte entusiastiskt gensvar bland utlandsbosatta kineser.

Växande fattigdom och politisk isolering

Under forumet riktade han kraftig kritik mot kommunistregimens korruption och tyranni. Han sade också att den nuvarande byråkratiska isoleringen innebär att en stor klyfta skapas mellan de fattiga och de rika och över en miljon människor nu lever under fattigdomsgränsen i Hongkong.

Wong sade att en del utlandsbosatta kineser tänker att de blivit mer patriotiska efter att de flyttat utomlands. De tänker att Kinas ekonomi har utvecklats så de kan få mer uppskattning från utlänningar. De tolererar därför inte negativa kommentarer riktade mot det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Wong sade: ”Om det emellertid inte hade funnits något KKP skulle kineserna haft ett bättre liv för länge sedan. Dessa människor har mentala problem.”

Wong sade att den 1 juli 2003 var den mörkaste dagen för Hongkong. 500 000 invånare i Hongkong tågade denna dag på gatorna för att ge uttryck åt sitt missnöje med de styrande. Den dagen deltog Kinas premiärminister Wen Jiabao i den sjätte årsdagens firande av Hongkongs återförening med Kina.

Han besökte senare en Hongkongfamilj i Amoy Garden i Ngau Tau Kok, Hongkong, där en familjemedlem hade dött av SARS. Wong avslöjade att när Wen hade informerats om den storskaliga demonstrationen, hade han frågat den före detta Hongkong-ledaren Tung Chee-hwa Tung om protesten. Tung berättade för honom att endast 30 000 deltog i demonstrationen. Men även polisens rapport konstaterade att minst 300 000 hade deltagit i demonstrationen.

Wong kommenterade också konflikten gällande Taiwan. Han sade att KKP dels motsätter Taiwans självständighet, men samtidigt har regimen påskyndat Taiwans självständighet eftersom det förtrycker Taiwan i varje läge inom världssamfundet.

Förvriden partikultur sprids

Angående demokratirörelsen på Himmelska fridens torg 1989 tror vissa utlandsbosatta kineser att om Deng Xiaoping inte hade kuvat den med järnhand skulle det inte finnas stabilitet och utveckling i dagens Kina. Wong tycker att dessa idéer är så löjliga att de inte ens är värda att bemöta.

”Det är ett tankegift i den kinesiska kulturen. Det är underdånighet. Att döda människor är emellertid det största brottet, för att nu inte tala om dödandet av det egna folket.” Wong sade att några vill återvända till Kina för en karriär och vågar därför inte väcka anstöt hos KKP. De tyglar sig själva och även studerar noggrant KKP:s tankar. Detta är också det kinesiska folkets underdånighet.

Över 100 kineser närvarade under forumet som hölls den 19 maj. Östamerikanska LinSing-föreningens ordförande Justin Yu sade att Wongs tal representerar Hongkongbornas grundläggande allmänna uppfattning under årtiondet som följde efter överlämnandet till Kina. Det är också den vanliga uppfattningen hos gemene man om ”ett land, två system.” En rådgivare till östamerikanska LinSing-föreningen, Zhao Wensheng, sade att Wong är modig. Han uttryckte sin beundran över Wongs mod och sade att Hongkong behöver fler sådana personer.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-25/55707.html