Tillverkare av Oxycontin ljög om farliga effekter
Oxycontinets beroendeframkallande effekter förringades av läkemedelsföretaget Purdue Pharma. (Foto: Getty Images/ Darren McCollester)


Den högsta ledningen för det företag som tillverkar det kraftigt smärtstillande läkemedlet Oxycontin, har erkänt att de ljög om dess potentiella berondeframkallande egenskaper för att öka försäljningen.

Det världsomfattande missbruket av receptbelagda mediciner såsom Oxycontin, är nästan lika utbrett som den olagliga användningen av droger.

Tabletterna som innehåller mellan 10 och 160 milligram av det verksamma ämnet oxikodon, ett morfinliknandepreparat, släpps långsamt ut i blodet och kan ge hjälp mot smärta i upp till tolv timmar. Men många som blivit beroende av medicinen krossar tabletten innan de tar den, för att få en kick och bli ”höga”.

Två människor som vet vad Oxycontin kan göra är Jack Osbourne, sonen till rocksångaren Ozzie Osbourne, och Rush Limbaugh som håller radioshow i USA.

– Kroppen bara hungrar efter den och faktum är att det var som heroin – jag blev helt beroende, sade Osbourne.

– Jag är beroende av receptbelagda smärtstillare, erkände Limbaugh.

De senaste åren har läkare på akutmottagningar i USA behandlat ett växande antal missbrukare som hade överdoserat Oxycontin. Några överlevde, andra gjorde det inte.

John Brownlee är en åklagare som åtalade tillverkaren av medicinen för att ha ljugit om medicinens potentiella faror.

– De förbisåg varningstecknen och fortsatte bedrägligt att göra reklam för Oxycontin, genom att säga att medicinen var mindre benägen att bli missbrukad, mindre beroendeframkallande och hade mindre risk för att orsaka abstinenssymtom fastän de egentligen visste att detta inte var sant.

Läkemedelsföretaget Purdue Pharma har erkänt att de misslett läkare och allmänheten om riskerna med Oxycontin. Purdue Pharma har erkänt sig vara ansvariga för missledande uppgifter från några sina anställda.

Under den rättsliga uppgörelsen kommer Purdue Pharma att få betala 643 miljoner amerikanska dollar i böter. Familjer vars anhöriga använde Oxycontin sade att det är en liten summa pengar jämfört med de 10 miljarder dollar som företaget har tjänat på försäljningen under den bedrägliga kampanjen av Oxycontin.

Fakta:

Oxycontin är ett läkemedel som används vid svår smärta, vid till exempel cancer. Det ett långtidsverkande läkemedel där smärtstillande effekt nås efter cirka tre timmar. Den smärtstillande effekten finns kvar ungefär tolv timmar, men det är olika för olika personer och beror även på hur stor dos man har fått.

Medicinen kan orsaka till exempel dåsighet, illamående eller kräkningar. Sådana besvär brukar minska efter några dagars användning. Andra kan få förstoppning eller svårt att kissa. Man kan också få förminskade pupiller eller svårare att andas.

Oxycontin innehåller det verksamma ämnet oxikodon, ett morfinliknande ämne. Oxikodon även finns i preparatet Oxynorm. Oxycontin tillverkas i Sverige av företaget Mundipharma AB, Göteborg.

Källa:

http://www.sjukvardsradgivningen.se

Översatt från originalartikel på engelska.