Tillverka dina egna giftfria rengöringsmedel
Bikarbonat, vinäger, rosmarin och citrusskal är naturliga ingredienser som kan hjälpa dig att få ditt hem rent och att lukta gott utan skadliga kemikalier. (Foto: Gisela Sommer/ Epoch Times)


Bikarbonat och vitvinsvinäger är ett par av ingredienserna i en giftfri allrengöring, som inte kostar mer än några kronor.

Gammeldags, hemmagjorda recept är ofta bättre för miljön och människors hälsa. Naturliga, ickekemiska luftrengörare och insektssprayer är också enkla att göra med örter och citrusskal.

Recept till giftfria rengöringsmedel:

Fönsterputs och kakelrengörare: Blanda 1/4 kopp vinäger i 3-4 liter varmt vatten. Använd svamp eller sprayflaska när du städar.

Avloppsrengöring: Häll 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. Täck över avloppet tills det har slutat fräsa och spola sedan med två liter kokande vatten.

Badkars-, handfats- och kakelrengöring: Blanda 1/2 kopp bikarbonat med 2-3 matskedar flytande tvål i en skål. Använd en svamp eller mikrofiberduk för att skrubba ytorna. Skölj med vatten.

Golvrengöring: Blanda 1/2 kopp vinäger med 3-4 liter hett vatten. Tillsätt 1 matsked flytande tvål.

Ugnsrengöring: Gör en pasta av bikarbonat och hett vatten. Skura bort fläckar med pastan och torka rent.

Fräscha till kylskåpet: Kylen luktar bättre om man ställer in en öppen burk med bikarbonat.

Fläckar på textil: Lös upp 1/4 tesked bikarbonat i två matskedar vatten. Dränk in fläcken på textilen med vätskan. Gnugga försiktigt. Upprepa behandlingen om nödvändigt. Tar bort blod, läppstift, make up-fläckar med mera. Man kan även använda kolsyrat vatten som en akutrengöring om man är på resande fot.

Skoputs: Använd insidan av ett bananskal för att rengöra läderskor, putsa sedan med sämskskinn. Också ett bra restips.

Fräscha upp sophanteringsplatsen: Mal sönder citronskal och iskuber i utrymmet.

Möbelrengöring: Använd en mjuk trasa och torka med en klick majonnäs. Eller blanda två delar olivolja med en del citronjuice. Applicera med en mjuk trasa och torka.

Insektsspray: Blanda olika starka pepparsorter (eller 2 teskedar rödpeppar) med en deciliter vatten. Filtrera genom ett kaffefilter och häll i en sprayflaska. Tillsätt en tesked tvättmedel. Skaka innehållet väl. Spraya på utsatta områden.

Luftrengörare: Blanda lite kryddnejlika, kanel och apelsinskal i en skål med vatten. Värm upp och rör om. Även krossad rosmarin och andra kryddor sprider väldoft.

Gör-själv-luftrenare för hem och bil

Så enkelt gör du egen tandkräm

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri