Tillsättningen av Twitters Kinachef bör granskas
Twitters logotyp utanför New York-börsen. (Emmanuel Dunan/AFP/Getty Images)


För människor i Kina som älskar frihet är Twitter den sociala medieplattform där Kinesiska kommunistpartiet inte kan släcka deras uttrycksmöjligheter. Facebooks grundare Mark Zuckerberg har visat att han är beredd att gå den kinesiska regimen till mötes, vilket gör Twitter till det naturliga alternativet.

Eftersom Twitter varken tar bort tweets eller blockerar konton, kallas det för ett ”dygnet runt-öppet värdshus för frihet” av kinesiska användare. Det finns visserligen gott om så kallade 50-centare (alltså kommentatorer som är betalda av den kinesiska regimen) och kinesiska cyberpoliser som försöker sprida desinformation, men erfarna användare ser igenom dem.

Men sedan den 16 april har kinesiskspråkiga twittrare kraftfullt protesterat mot utnämningen av Kathy Chen (en erfaren datavetare som arbetat för den kinesiska militären i många år) till företagets Kinachef. Användarna har till och med skapat en petition till Vita huset, där man protesterar mot att man ger Chen den här rollen.

Men med tanke på att Chen än så länge inte vidtagit några censuråtgärder kan man fråga sig om det är möjligt att de kinesiska twittrarna bara överreagerar.

Dunkel politisk bakgrund

Enligt information på LinkedIn så är Chen i nuläget anställd i Hongkong. Innan dess tog hon examen från Jiatong-universitetet i Peking, med datavetenskap som huvudämne, och därefter jobbade hon i Kina. När hon var i Peking och Shanghai var satt hon i högsta ledningen för Microsoft respektive Cisco. Mellan 1999 och 2005 jobbade hon för CA-Jinchen, ett samarbete som, enligt Chens eget cv, grundades av Computer Associates International och Kinas ministerium för offentlig säkerhet, och vars huvudverksamhet var informationssäkerhet. Ministeriet är dock ett kinesiskt statligt organ vars uppgifter innefattar att censurera just sajter som Twitter.

2004, efter att hon tog över ledningen av CA-Jinchen, blev Chen en av de få kvinnliga cheferna på IT-området. Innan dess hade hon arbetat i sju år för militären, och därefter med utländska företag som DAC, Compaq och 3COM.

”Kinesiska militära enheter, som Enhet 61398, är fulla med IT-talanger som har lett offensiver i det digitala kriget mellan Kina och USA.”

Chen har hyllats i kinesiska medier och fick ett prestigefyllt pris för sina ”viktiga bidrag till den kinesiska säkerhetsindustrin”. Förutom denna formulering är det även andra nyckelord som lyser en i ögonen i artiklarna om henne: ”antivirusutveckling” och ”cybersäkerhet”.

De som är bekanta med kinesisk politik vet om att dessa termer är förskönande omskrivningar för brandväggar som blockerar meddelanden samt internetkontroll. Chen har visserligen fått en utmärkelse som andra bara kan drömma om, men kinesiska militära enheter, som Enhet 61398, är fulla med IT-talanger som har lett offensiver i det digitala kriget mellan Kina och USA.

Kinesiska twittrares oro

Medan Zuckerberg har viftat med sin olivkvist framför kommunistpartiet, så har ryktena gått om att Twitter funderade på att starta en Kinaavdelning. Kinesiska twittrare hoppades dock att det här inte skulle ske, eller att om det skedde, att något slags moralisk lägstanivå skulle upprätthållas.

De blev dock gravt besvikna; avdelningen startades och Twitter satte Kathy Chen som ansvarig – en IT-expert med bakgrund inom den kinesiska militären. Det är inte underligt att det har blivit så starka reaktioner i kinesiska twitterkretsar.

Det är välkänt att den kinesiska regimen investerar enorma summor för att dominera internets otämjda hörn. Alla utländska företag som vill få tillgång till den kinesiska marknaden måste utgå från två överlevnadsprinciper: anpassning till det lokala politiska systemet och övergivande av alla etiska uppförandekoder, inklusive sådant som är relaterat till mänskliga rättigheter.

”Det mest oförglömliga är när Yahoo år 2005 gav de kinesiska myndigheterna dokument som ledde till att journalister greps och dömdes.”

Många amerikanska företag, inklusive teknologiföretag, följer dessa riktlinjer, och ett par av dem har också utsatts för sanktioner av den amerikanska regeringen. Det har avslöjats att Kinas ”Gyllene sköld”, ett system för cyberövervakning på massiv skala, byggdes med hjälp av multinationella företag.

I mitten av januari tog den amerikanska kongressen fyra företag – Cisco, Microsoft, Yahoo och Google – i örat för att de anpassar sig efter Kinas censurregler. De här företagen vägrade dock att inställa sig för förhör den första gången, vilket skapade ilska bland amerikanerna och ledde till skarp kritik.

Det finns många relevanta exempel på det här området, men det mest oförglömliga är när Yahoo år 2005 gav de kinesiska myndigheterna dokument som ledde till att journalister greps och dömdes. I de mediala efterdyningarna fick Yahoo hård kritik, och i slutänden valde företaget att betala ut 17 miljoner dollar i humanitärt bistånd, vilket donerades å offrens familjers och representanters vägnar.

Som en kontrast till detta meddelade Google 2010 att man inte längre tänkte tolerera restriktioner i sina sökningar, och lämnade den kinesiska marknaden. I det nuvarande klimatet räckte det med att Google faktiskt sade ”nej” till Kinas regim, på sin egen bekostnad, för att företaget skulle få hjältestatus i många kinesers ögon.

Twitter sitter på mycket information om sina användare. Med tanke på hur många amerikanska teknologiföretag som vikt ner sig för Kina, så är det osannolikt att Googlescenariot upprepas. Och med tanke på Kathy Chens tidigare roll inom militären, så är det ingen överraskning att kinesiska användare känner panik inför sin framtid på Twitter.

Det är möjligt att det bara är en affärsstrategi för Twitter att man nu expanderar in i Kina. Men med tanke på den livsviktiga roll som sociala medier spelar i världen i dag, har företaget även ett ansvar för att upprätthålla och skydda internetfriheten. Det har även sitt högkvarter i USA, som representerar demokrati för många runt om i världen. Utifrån detta hoppas jag att den amerikanska kongressen kommer att acceptera stöd från experter och kinesiska dissidenter på alla nivåer, och håller ett förhör angående tillsättningen av Kathy Chen som Twitters regionchef för Kina.

Twitters första Kinachef väcker oro

Kina vill styra internet i resten av världen också