Tillbakagång för kol- och koksindustrin i Kina
Arbetare vid ett stålverk i Chongqing i Kina. Kinas kol- och koksindustri är på tillbakagång. (Foto: China Photos/Getty Images)


En tillbakagång börjar skönjas för Kinas kol- och koksindustri på grund av prisfall i spåren av den globala finanskrisen. Hårdast påverkas Shanxiprovinsen som är Kinas främsta kol- och koksproducent. Man räknar med nära en miljon förlorade arbetstillfällen och försämrad ekonomi.

Priset på andra klassens koks föll från 3000 yuan till 2000 yuan under sommaren. Produktionsvärden påverkades också. Enligt Kinas nationella statistikbyrå föll koksproduktionen under september månad med 13,5% jämfört med augusti och 9,9% jämfört med samma tid i fjol.

Enligt flera nyhetsrapporter från Hongkongbaserade medier har Shanxiprovinsens ekonomi, som mestadels kretsar kring den ”svarta triangeln”, dvs kol, koks och järn, nästan rasat samman på grund av de väldiga förluster företag och privata kolgruvor råkat ut för. Det spekuleras i om den nuvarande ekonomiska tillbakagången kommer leda till en hård ekonomisk situation nästa år och kanske till och med påverka huruvida regeringsanställda får ut sina löner.

Zhang, som äger en privat kolgruva i Shanxiprovinsen, sade att behovet av bränsle minskat drastiskt sedan OS tog slut och den globala finanskrisen uppstod. Många kolgruvor har gått i konkurs och Zhang tror inte att priset på kol och koks kommer stiga igen förrän i augusti 2009.

Cao An, en kinaexpert bosatt i USA, säger att den kraftiga nedgången i priset på kol och koks har mycket att göra med överflödet inom Kinas stålindustri. 

– En tredjedel av Kinas stålverk har tvingats stänga och de återstående arbetar inte för full styrka, sade An.

– Tillbakagången inom järn- och stålindustrin har lett till kol- och koksindustrins tillbakagång i hela Kina.

An påpekade även att Kinas kollapsade fastighetsmarknad har lett till en kraftigt minskad efterfrågan på stål. Förutom det globala prisfallet på järn har även detta skadat Kinas stålindustri allvarligt.

– Kolpriset faller varje dag. Förra året skrev Kina under en femårig överenskommelse med den australiensiska järn- och stålorganisationen under en period när priset låg i topp. Därför köper Kina nu järn till ett pris som är ungefär en tredjedel högre än det globala priset. Förlusten är mycket stor och Kinas allmänna ekonomiska situation är mycket dålig, sade An.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>