Tillbakadragande av USA-trupper från Afghanistan kan hota säkerheten i Indien
Amerikanska soldater inspektera platsen för en självmordsattack utanför en bas i Zharidistriktet, Kandaharprovinsen den 20 januari 2014. Nio talibaner iscensatte en självmordsattack mot en amerikansk bas i södra Afghanistan den 20 januari, dödade en NATO-soldat i en region där de utländska trupperna snabbt dra sig ur, sade tjänsteman. (Foto: Javed Tanveer/AFP/Getty Images)


Tillbakadragandet av de amerikanska trupperna från Afghanistan kan utgöra ett stort hot mot säkerheten i Indien, framför allt de av terror angripna delstaten Jammu och Kashmir.

”Det råder ingen tvekan om att vi är riktigt oroliga för vad som kommer att hända efter att de amerikanska trupperna har lämnat Afghanistan”, sade den indiske ministern Farooq Abdullah på tisdagen enligt Daily Excelsior, Jammus lokala tidning.

”Vi är oroliga för vad talibanerna kommer att göra; vad al-Qaida kommer att göra eftersom det finns en känsla av att de pan-islamiska krafterna kommer att spridas genom vapen, och det kommer att vara farligt för oss alla”, sade Abdullah .

Tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan inleddes 2011 och från och med 2014 och framåt kommer trupperna att göra en förändring, från stridsläge till en stödjande roll.

Afghanistans nuvarande situation är utan tvekan en stor orosfråga för Indien. Terrorelement som har anknytning till talibaner har riktat in sig på Indien de senaste två decennierna, särskilt den indiska armén och administrativa anläggningar i Jammu och Kashmir.

Abdullah är också ordförande i Nationella konferensen, partiet valdes att bilda regering i Jammu och Kashmir. ”Vår region är en sådan som dessa krafter riktar in sig på, så vi måste vara mycket försiktiga i denna del av landet,” sade han.

Enligt Abdullah, bör Indiens väpnade styrkors befogenheter, India´s Armed Special Powers Act (AFPSA), fortsätta gälla i Jammu och Kashmir som delar gränsen med Pakistan, för att se till att den indiska armén effektivt stoppar alla element som hotar freden i regionen.

AFSPA ger den indiska armén extraordinära befogenheter för att ta itu med regioner som räknas som ”störda områden” av den indiska regeringen. Däremot har den kontroversiella lagen fördömts av olika människorättsorganisationer och även regeringen i Jammu och Kashmir har bett den indiska regeringen att dra den tillbaka från vissa statens regioner.

De konfliktladdade regionerna Jammu och Kashmir vid gränsen mot Pakistan, har redan lett till tre krig mellan de två grannar.

Indien har länge påstått att Pakistan stödjer terroristelement i Kashmir. Enligt en rapport i Times of India är Indien orolig att den främsta underrättelsetjänsten i Pakistan, Inter-Services Intelligence, kan driva talibanerna in i Kashmir när de amerikanska styrkorna drar sig tillbaka från Afghanistan.

Sverige leder sedan 2006 en militär styrka med huvudbas i staden Mazar-e-Sharif, enligt svenska försvarsmaktens hemsida. Många länder har gått samman i den internationella säkerhetsstyrkan (Isaf) som stöttar den afghanska regeringen. I år kommer Isaf att avsluta sitt uppdrag och det internationella truppbidraget kommer att minskas drastiskt.

Översatt från engelska.