Till press- och yttrandefrihetens försvar


Torsdagen den 3 maj var det pressfrihetens dag. I UD:s pressrum i Stockholm hade man på kvällen ett arrangemang till press- och yttrandefrihetens försvar. I samband med detta släpptes antologin ”Tystade röster”, en unik samling med förbjudna texter och bilder. I boken återfinns till exempel den mördade ryska journalisten Anna Politkovskajas sista text och en artikel av den eritreanske journalisten Dawit Isaak som publicerades kort innan han kastades i fängelse.

Journalisten Peter Ljunggren ledde arrangemanget. Blanda de många talarna fick man höra Stig Fredriksson prata om pressfriheten i Ryssland efter mordet på Anna Politkovskaja. Han underströk att pressfriheten kraftigt inskränkts de senaste åren och att alla de stora medierna i Ryssland är under statlig kontroll. Han nämnde också att flera journalister mördats under Putins tid.

Fredrik Kron från svenska Amnesty talade om yttrandefriheten och kommande OS i Kina. Många internetdissidenter som uttryckt sina åsikter sitter fängslade. Kron tog bland annat upp fallet Shi Tao som dömdes till tio års fängelse för att ha via e-post skickat en artikel som uppmärksammade massakern på Himmelska fridens torg.

Khaled Abdu, tidigare chefredaktör för den oberoende eritrianska dagstidningen Admas, talade om den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak. Abdu menade att pressfriheten i Eritrea är sämst i hela världen. Massood Matan berättade att fem journalister sitter fängslade i Iran och underströk vikten av att försvara åsiktsfriheten.

Fotografen Åke Ericson gav inblickar från sin resa i Nordkorea. Han lyckades komma in i landet och tog många fotografier som han visade upp på arrangemanget. Det var en enorm press att vara i Nordkorea; till och med hans hotellrum var avlyssnat.

Bakom arrangemanget stod Bokförlaget Tranan, Grävande Journalister, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska Amnesty, Svenska PEN och Sveriges Författarförbund.

Under kvällen spelade det iranska bandet Valeh.