Tigrar hotas av illegal kaffeodling
En sumatratigerhona med två av sina tre ungar. Foto: (AFP Chip Somodevilla)


Kaffe som säljs i Sverige kan komma från illegala odlingar på Sumatra i Indonesien.

Det hävdar Världsnaturfonden i en färsk rapport.

De olagliga plantagerna är anlagda mitt inne i nationalparken Bukit Barisan Selatan på södra delen av Sumatra. Parken är hem för flera utrotningshotade djur, bland annat noshörningar, elefanter och den lilla sumatratigern.

Världsnaturfonden, WWF, har med hjälp av satellitbilder och intervjuer med odlare och köpmän kunnat konstatera att minst 45 000 hektar av parken har avverkats för kaffeodling. Det ger nästan 20 000 ton illegalt kaffe som exporteras därifrån från varje år.

– Nationalparker är inte gjorda för kaffe. De är gjorda för vilda djur, säger Ola Jennersten, biolog och tigerexpert på WWF.

– Djuren störs av plantagen, särskilt sumatratigern, det finns bara ett fyrtiotal individer kvar i parken. Släktingen javatigern är redan utrotad.

WWF har följt kaffets väg från de illegala odlingarna via den indonesiska hamnen i Lampung och vidare via företagen Kraft Foods, Nestlé och Lavazza till butikshyllor i Europa och USA.

– Många är nog omedvetna om att de dricker den här typen av kaffe, i många fall är nog uppköparna också omedvetna om att de köper kaffe från nationalparkerna.

Dessutom blandas ofta de illegalt odlade kaffebönorna med andra vilket gör att det blir svårt att veta vilket kaffe som är lagligt.

– Vi efterlyser därför en bättre spårbarhet, konsumenterna måste börja fråga i affärerna var produkterna kommer ifrån, säger Ola Jennersten.

På Nestlé välkomnar man WWF:s rapport.

– Vi beklagar detta, det är oacceptabelt, säger Marie Louise Elmgren, informationschef på Nestlé i Sverige, till TT.

– Vi vill absolut inte medverka till att köpa kaffe från tveksamma källor, men det kan hända eftersom det går via mellanhänder som vi inte vet om.

Nestlé för nu diskussion både med WWF och de indonesiska myndigheterna för att lösa problemet.

– Vi förväntar oss att de indonesiska myndigheterna genomför ett regelverk som preciserar ursprunget och att kedjan blir mer transparent, säger Marie Louise Elmgren.