Tidslinje över konflikten mellan Libanon och Israel
Den israeliska gränsstaden Metulla sedd genom ett fönster i en förstörd lägenhet i den libanesiska staden Kfar Kila. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah bad i går, den 27 augusti, om ursäkt för gripandet av de två israeliska soldater, vilket var den tändande gnistan till det månadslånga kriget mellan hans trupper och Israel. (Foto: AFP/Patrick Baz)


Spänningar och terrorism har präglat Mellanöstern i decennier. Libanons historia är full av krigföring och mord. Soldater från olika länder utkämpar krig på bred front och gerillakrigare dödar oskyldiga för att skapa rädsla.

Här är en kort historik av landets relation med Israel fram till det senaste krigets början:

1943: Libanon blir oberoende från franskt kolonialstyre.

1948: Staten Israel grundas; tusentals palestinska flyktingar flyr till grannländer, inkluderat Libanon.  

1975: Inbördeskrig utbryter i Libanon mellan shiamuslimer, sunnimuslimer och kristen militär.

1976: Syrien skickar fredstrupper till Libanon under krigets tidiga månader för att hjälpa till att få ett slut på krigandet. Men deras närvaro blir långvarig.

1978: En terroristattack utförd av PLO (Palestinska befrielseorganisationen) mot en buss i norra Israel får den israeliska armén att invadera Libanon för att trycka tillbaks palestinierna från gränsen. Israel drar sig tillbaka efter en resolution från FN:s säkerhetsråd som manar till reträtt. En drygt 19 km lång säkerhetszon upprättas för att skydda Israel från gränsattacker.

1982: Efter ett mordförsök i juni på Israels Englandsambassadör invaderar Israel Libanon med uppskattningsvis 60 000 man i ett försök att förstöra PLO. Efter mordförsök på den israelstödda libanesiska president som valdes i september går israeliska trupper in i Beirut. Följande dag massakreras hundratals palestinska flyktingar av kristna libanesiska militärer i lägren Sabara och Shatila. Israel anklagas för att inte ha gjort något för att stoppa dödandet.

1983: Hizbollah, en fundamentalistisk shiamuslimsk grupp träder fram som en militant kraft i Beirut och södra Libanon. Med stöd från Iran och Syrien strävar Hizbollah mot att etablera en shiamuslimsk stat i Libanon. Hizbollahs självmordsbombningar av USA:s ambassad och marinhögkvarter i april och oktober dödar 63 respektive 298 människor. USA drar tillbaka sina trupper från Libanon några månader senare.

1985: Israel drar sig tillbaks från nästan hela Libanon men behåller kontroll över den dryga 19 km långa säkerhetszonen i söder.

1990: Libanons 15-åriga inbördeskrig slutar officiellt med signeringen av Taif-överenskommelsen.

1992: Hizbollah deltar i valet av Libanons parlament och tar åtta platser.

1993: Hizbollah avfyrar raketer mot israeliska städer i norra Israel. Israel svarar med en veckolång operation ämnad att få slut på sådana attacker. Liknande scenarion upprepas de följande sju åren.

2000: Israeliska trupper drar sig tillbaks från södra Libanon.

2003: Israeliska flygplan bombar mål i södra Libanon som ett svar på att Hizbollahs avlossat luftvärnsmissiler mot israeliska plan.

2005: Före detta libanesiske premiärministern Rafik Hariri mördas i februari. Libanesiska invånare mobiliserar en massprotest som pressar Syrien att dra tillbaka sina trupper från Libanon, vilket sker i april.

2006: Hizbollahkrigare korsar gränsen till Israel, dödar flera israeliska soldater och kidnappar två andra. Israel svarar med att bomba hundratals mål i Libanon, inkluderat Beiruts flygplats och Hizbollah-högkvarter i Beiruts södra delar . Hizbollah kontrar med att katyushamissiler tar sikte på att attackera städer i norra Israel, och når ända till Haifa i söder. 

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-2/44495.html