Tidningsreporter sämsta jobbet i USA
Den traditionella tidningsjournalistiken har det tufft i konkurrensen med internetbaserade medier och journalisterna dignar under allt högre arbetsbelastning. Bilden visar en stängd butik med ett fönster som klistrats fullt med tidningar i den cypriotiska huvudstaden Nicosia, den 27 mars 2013. (Foto: AFP / Patrick Baz)


”Det sämsta jobbet” i USA: En ny studie har funnit att tidningsreportrar har haft ”de värsta jobben” i USA under 2012.

CareerCast.com (en jobbsökarsajt) sade att ”låga löner och hög stress” är de främsta anledningarna till att jobbet anses vara ”sämst.”

”Ständigt krympande nyhetsredaktioner, krympande budgetar och konkurrens från internetföretag har skapat mycket svåra förhållanden för tidningsreportrar, som har rankats som årets sämsta jobb,” sade webbplatsen i sin värderingsrapport om olika jobb.

Traditionella tidningar hotas av online-nyheter, vilket gör att antalet arbetstillfällen för tidningsreportrar kommer att krympa med sex procent till 2020, enligt rapporten som citerar amerikanska myndigheternas statistik.

”Jag skrev reportage om olika brott, så när något hände var jag tvungen att vara där. Och när redaktörerna ringde på natten med frågor var jag tvungen att ta samtalen”, skrev Rochelle Gilken, som var kriminalreporter under sex år vid tidningen Palm Beach Post, på sin webbsajt.

Paul Gillin, som grundade NewspaperDeathWatch.com – en krönikesajt som visar nedgången i tidningsbranschen – sade att tidningarna ”överhuvudtaget inte” reagerat på förändringarna av läsarnas vanor.

”Jag såg att när [tillbakagången] slog till, slog den både mycket hårt och snabbt”, sade han.

Skälen till varför tidningsrapportering anses vara stressfyllt beror på korta deadlines och det faktum att andra direkt kan läsa ditt arbete och peka ut fel, eller helt enkelt har andra problem med det, enligt Poynter.com.

”Du är ständigt efterfrågad. Klart att det finns tillfällen när du är ledig men om något händer på ditt pass eller du befinner dig i en liten stad, måste du släppa allt annat och gå till jobbet”, sade Tony Lee, utgivare av CareerCast, enligt Poynter.

Han tillade att kraven trappats upp då online-medier även ökat i snabb takt.

”Arbetsmiljön har faktiskt fortsatt att bli sämre. Tidigare var tidningsreportrar ansvariga för att skriva sin artikel och lämna in den före deadline för att den skulle kunna tryckas till nästa dag”, sade han.

”Men nu är du också ansvarig för att tweeta under hela dagen, kanske måste du skriva en blogg, eller filma något när du är på väg till ett skolmöte. Du är ansvarig för att göra mer på samma tid. Så jobbet har blivit alltmer krävande”.

Översatt från engelska