Tidningsfolk från Kina beordras hålla sig hemma


Årets Golden Pen-pristagare, Li Changqing hindrades från att åka till prisutdelningen. Hustrun och dottern skulle i stället ta emot priset i Göteborg. De stoppades igår på flygplatsen från att resa till Sverige. Tidningsutgivarnas världsorganisation WAN har kongress i Göteborg, där priset ska delas ut och nu beordras kinesiska deltagare att inte åka dit.

Li Changqing, frigavs efter tre års fängelse sedan han utnämnts som pristagare. De kinesiska myndigheterna vägrar att ge honom pass, därför skulle hans hustru Bao Dinling och dotter Li Sidi komma till Göteborg för å hans vägnar ta emot priset.

Igår när mor och dotter kom till flygplatsen utfrågades de av polisen på Pekings flygplats och de fråntogs sina pass och hindras därmed effektivt från att resa till Sverige.

Timothy Balding, chef för Parisbaserades Tidningarnas världsorganisation WAN, säger i en presskommentar:

– Det här är ytterligare ett exempel på maktmissbruk från de kinesiska myndigheterna. De nöjer sig inte med att undanhålla information och stänga av dussintals reportrar, de förföljer och begränsar även deras familjers rörelsefrihet.

Tidningarnas världsorganisation WAN uppmanar de kinesiska myndigheterna att respektera rätten för Li Changqings familj att resa till Sverige och att sluta ofreda och fängsla journalister som gör sitt jobb.

De kinesiska deltagare som skulle ha kommit till World Newspaper Congress och World Editors Forum i Göteborg nästa vecka har beordrats att inte åka dit.

Golden Pen-priset delas ut i samband med invigningen av World Newspaper Congress i Svenska Mässan i Göteborg den 2 juni, i närvaro av bland annat Kung Carl Gustaf.

Li Changqing

Li Changqing är reporter och ställföreträdande nyhetschef på Fuzhou Daily i Fujian-provinsen. Han fängslades för att han ”hittat på och spridit falsk information”. Det han gjorde var att avslöja ett utbrott av denguefeber, innan hälsomyndigheterna hade informerat om sjukdomsutbrottet.

Kina har inte hållit sina reformlöften inför OS utan fler inskränkningar gällande yttrande- och pressfrihet har gjorts. Myndigheterna fortsätter att trakassera och fängsla de som vågar yttra sig. Över 30 journalister och mer än 50 som rapporterar via digitala medier är fängslade i Kina. Landet har flest journalister fängslade än något annat land i världen.