Tidning drogs in på grund av slagord mot kommunistpartiet på förstasidan
Ett slagord som uppmanade till att lämna det kinesiska kommunistpartiet i nedre vänstra hörnet av framsidan dök upp på söndagsnumret av tidningen Jinzhou Nightly. (Foto från kinesisk nätanvändare)


En kinesisk tidning stoppades från försäljning efter att de av misstag tryckt ett slagord som uppmanar till att lämna det kinesiska kommunistpartiet på förstasidan bara två dagar innan nationaldagen den 1 okotber.

Många kinesiska och utländska medier rapporterade att Jinzhou Nightly, en tidning som är kopplad till stadens partikommitté i Jinzhou i Kinas nordostliga provins Liaoning, drogs in efter att ett slagord dykt upp på framsidan av söndagsutgåvan den 27 september. Det löd ”Himlen förintar kinesiska  kommunistpartiet, lämna det kinesiska kommunistpartiet och dess underorganisationer och du kommer att välsignas”.

En bloggare postade ett meddelande på den populära hemsidan Sina: ”Chockerande! Någon erbjuder ett skyhögt pris för ett exemplar av en viss utgåva av Jinzhou Nightly”.

Fotot var taget utanför en liten marknad och visade massor av röda flaggor som vajade i luften. Meningen var att visa upp de stundande nationaldagsfestligheterna, men läsarna såg strax att det syntes ett slagord om att lämna kommunistparitet i fotots nedre vänstra hörn, skrivet på ett räcke till en cykelparkering.

En annonsförsäljare på Jinzhou Nightly sade till Hongkongtidningen Mingpao att myndigheterna beordrade att tidningen skulle sluta säljas dagen därpå på grund av ”brott mot annonslagar” och att det var oklart huruvuida man kunde återuppta utgivningen.

– Vår tidning gjorde ett litet misstag. Jag kan inte lämna någon offentlig kommentar. Jag vet inte exakt vad som hänt och kan inte svara på er fråga. Jag är upptagen med arbete för tillfället så ring inte mer, sade en person på tidningens redaktion när han kontaktades av Epoch Times.

På frågan om det stämde att folk
kan köpa förra söndagens utgåva för stora pengar strök publiceringsavdelningen på tidningen under att den utgåvan inte längre var tillgänglig.

Annonsavdelningen ville inte kommentera frågan utan bollade tillbaka den till redaktionen.

När den här artikeln skrevs hade Jinzhou Nightlys hemsida stängts och alla länkar till den hade deaktiverats.

Myndigheterna har skickat personal till tidningens kontor för att undersöka händelsen och man skickade ut poliser för att dra in större delen av söndagsutgåvan från marknaden. Ett litet antal finns dock ute i cirkulation.

Samtidigt med detta har någon offentligt erbjudit ett astronomiskt belopp för att få tag i ett exemplar av tidningens söndagsutgåva, något som besvärar myndigheterna.

Guo Baofeng, en bloggare från Fujianprovinsen sade till Epoch Times på tisdagen:
-Myndigheterna var överkänsliga och gjorde en stor affär av en trivial sak. Det fick motsatt effekt och har lett till en stor diskussion på nätet.

Under de senaste två till tre åren har slagord om att lämna kommunistpartiet dykt upp som en ovanlig syn på Kinas gator. Många kineser har också lämnat sina utträdesmeddelanden på anslagstavlor, busshållplatsskyltar och reklamskyltar, delvis på grund av den massiva internetcensuren från regimen har hindrat dem från att lägga upp sina uttalanden på utländska hemsidor.

He Weihua, en demokratiaktivist
i Henanprovinsen, sade i en artikel att slagord för att lämna kommunistpartiet kunde ses överallt i staden där han bodde.

En man vid namn Xu från staden Shenyang sade att sådana slagord är en vanlig syn i Shenyang, särskilt på sedlar.
– Många kineser har förlorat sina jobb. De hatar kommunistpartiet för det och nu vågar de öppet skälla ut partiet.

Han tillade:
– Jag anser att partiet är väldigt korrumperat och har för länge sedan avlägsnat mig från det. Nu dyker det upp slagord som ”lämna kinesiska kommunistpartiet och du kommer att välsignas” på sedlar. Alla meddelanden handlade om att stå upp mot kommunistparitet, ner med kommunistpartiet, förinta kommunistpartiet och sånt. Det är inget som görs i det fördolda, det är väldigt uppenbart och man kan se det överallt. Alla är medvetna om det.

Somliga tror fast på att det är himlens vilja att utplåna kommunistpartiet. Särskilt efter att en underlig megalit, ”stenen med dolda ord”, hittades i byn Zhangbu i Pingtang-häradet i Guizhouprovinsen i juni 2002. Stenen kunde dateras som 500 år gammal och hade sex tecken prydligt skrivna med pensel på kinesiska: ”Det kinesiska kommunistpartiet kollapsar” [Zhong Guo Chan Dang Wang]. Många har uppfattningen om att stenen bär på ett himmelskt budskap.

Global Service Center for Quitting the CCP startade kampanjen för att lämna kinesiska kommunistpartiet efter att Epoch Times publicerat ledarserien ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” 2004, vilket satte igång en massiv våg av utträden ur kommunistpartiet. Över 60 miljoner människor har nu lämnat det kinesiska kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23217/