Tidigare Saab-chefer åtalas
Saab Automobiles sista vd Jan-Åke Jonsson vid en presskonferens 2010. Foto: Olivier Morin /AFP/ Getty Images


Saab Automobiles före detta vd Jan Åke Jonsson och företagets tidigare chefsjurist Kristina Geers åtalas vid Vänersborgs tingsrätt, för grovt osant intygande respektive grov urkundsförfalskning. Dessutom anklagas en tredje person för att ha utställt falska fakturor för över 30 miljoner kronor, rapporterar svenska medier. Alla tre nekar till brott.

Enligt åtalet har brotten begåtts i Trollhättan mellan mars och april 2011, rapporterar Svt. Målet gäller ett osant import- och återförsäljaravtal i Ukraina och falska fakturor på 30 862 999 kronor.

Två dagar efter att avtalet i Ukraina upprättats meddelade Jan Åke Jonsson att han hade beslutat att avgå som vd för Saab Automobile, och det gjorde han i maj samma år. Styrelseordförande Victor Müller tog då över vd-posten.

Victor Müller och andra nyckelpersoner har kallats till förhör under rättegången.

Företagets tidigare chefsjurist Kristina Geers kallar på sin Facebooksida åtalet för en ”absurd situation” och hävdar att hon är oskyldig.

Jonsson och Geers anhölls båda i maj 2013, misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll, men släpptes efter förhör. Då handlade misstankarna om att Müller fått åtta miljoner i konsultarvode till ett företag som Muller själv ägde. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten anser att pengarna ska betraktas som lön och att konsult-upplägget gjordes för att smita ifrån skatten, rapporterar svt.