Tidigare kinesisk säkerhetschef i fängelse för sin kritik mot Bo Xilai
Gu Kailai och Bo Xilai. (Foto: New Epoch Weekly Photo Archive)


Medan Kinas högsta ledare fortfarande i hemlighet diskuterar vad som ska hända Chongqings avsatte partichef, Bo Xilai, har en annan historia uppdagats, den om hur Bo hanterade sina politiska fiender utifrån sin maktposition.

När Bo Xilai var partichef i megastaden Chongqing 2008, förolämpades han av Rao Wenwei, en lokal partisekreterare i politiskrättsliga utskottet på länsnivå, genom att skriva artiklar som kritiserade Bo och det kinesiska kommunistpartiet.

I januari 2009 dömdes Rao till 12 års fängelse, anklagad för ”anstiftan till omstörtande verksamhet”. Enligt en person som stod Rao nära, övervakade Bo själv hur ärendet hanterades.

Rao var den yngste partisekreteraren i det politiskrättsliga utskottet i Chongqing, länet Wushan. Han gjorde också undersökningar för Chongqing Municipal Research Center, och var generalsekreterare för Chongqing Institute of Policy Research, högsta beslutande organ inom Chongqings kommun.

Rao skrev 52 artiklar baserade på sina erfarenheter från att ha arbetat inom systemet, och kom med diverse åsikter och kritik rörande problem i Kina som hade att göra med politik och mänskliga rättigheter. Han kritiserade också Bo Xilai i en av sina artiklar.

När Bo tillträdde som Chongqings partisekreterare den 30 november 2007, svor han under ett kadermöte att han och hans fru inte skulle tillåta några släktingar, vänner eller någon omkring dem att skaffa sig några privilegier eller förmåner i Chongqing.
Den 17 april 2008, kommenterade Rao i en artikel: ”Vi får se vad som döljer sig bakom Bo Xilais invigningstal så snart fikonlövet tas bort – alla de smutsigaste sakerna i mänsklig politik, såsom totalitarism, maktfullkomlighet, privilegierade kotterier, som finns inom kommunistpartiets system.”

Raos vänner tog sig friheten att skicka hans artiklar till Epoch Times för publicering på internet, och artiklarna lades också ut på andra webbsidor.

En av Raos medfångar, Zhang Qi, som avtjänade två år tillsammans med Rao i Yuzhoufängelset i Chongqing, talade med Epoch Times om Raos fall. Zhang representerar och är grundare av Unionen kinesiska nationalister.


Rao Wenwei, tidigare säkerhetschef i länet Wushan, staden Chongqing, dömdes till 12 års fängelse efter att ha offentliggjort 52 artiklar som var kritiska mot det kinesiska kommunistpartiet och Bo Xilai. (Foto: Med tillstånd av närstående till Rao)

Rao Wenwei, tidigare säkerhetschef i länet Wushan, staden Chongqing, dömdes till 12 års fängelse efter att ha offentliggjort 52 artiklar som var kritiska mot det kinesiska kommunistpartiet och Bo Xilai. (Foto: Med tillstånd av närstående till Rao)

Zhang sade att Bo hade instruerat Chongqings inhemska säkerhetsbyrå att inrätta en särskild arbetsgrupp för att utreda Rao, och att Bo använt detta som ett karriärsteg när han innan OS i Peking 2008 ville stiga i graderna inom politiken.
Den 9 juli 2008 kallades Rao till Chongqings nationella säkerhetsbyrå. Den 18 november dömdes Rao under en hemlig rättegång tillsammans med en annan man vid namn Chen Xiaofeng, som anklagades för att ha publicerat artiklar på uppdrag av Rao. Båda överklagade, men den 19 januari 2009 fastställde Chongqings högsta domstol den ursprungliga domen, och de två männen skickades till Yuzhoufängelset.

Zhang sade att Raos fall var allmänt känt bland Chongqings tjänstemän, eftersom Rao var en viktig ung kader med en lovande framtid i Chongqings politiskrättsliga utskott. Men han dömdes till ett hårt straff.

Zhang sade också att arresteringarna och rättegången i fallet Rao var strikt hemligt.
– Myndigheterna hotade hans familj och hans advokat. Det fanns absolut ingen rapport om det här fallet i inhemska medier.
Raos far, 72-årige Rao Jingjiang, har i flera år överklagat på uppdrag av sin son. Han sade också på sin mikroblogg att han är stolt över sin son.

– Bo Xilai agerade utanför lagen. Det finns ingen [kinesisk] lag som förbjuder människor att kritisera partiledarna eller ge dem förslag. Jag kommer att söka rättvisa för min son till slutet, sade Rao Jingjiang till Epoch Times.
Den 30 juli gick Zhang tillsammans med Rao Jingjiang till Chongqings högsta domstol för att lämna in ytterligare en överklagan. En domare gick med på att ta emot överklagan, men sade inget om när Rao kan vänta sig ett svar.

Bo Xilai hade rykte om sig att göra sig av med politiska motståndare och kritiker under sken av att befria Chongqing från korruption och brottslighet. Han avsattes i mars i år efter att Wang Lijun, den tidigare polischefen och vice borgmästaren i Chongqing, och Bos högra hand, sökte sin tillflykt till den amerikanska ambassaden i Chengdu för att undgå Bos vedergällning.

Detta var starten för den största politiska skandalen i Kinas moderna historia.
Bos hustru Gu Kailai har anklagats för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood, en medarbetare till familjen Bo.

Redaktörens anmärkning: När Chongqing tidigare högste polis, Wang Lijun, flydde till USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari, satte han i gång en politisk storm som inte har avtagit. Striden bakom kulisserna handlar om vilken hållning tjänstemännen intar i frågan om förföljelsen av Falun Gong. Fraktionen med ”blodiga händer”, de tjänstemän som den tidigare partichefen Jiang Zemin främjade för att kunna utföra förföljelsen, försöker undkomma ansvaret för sina brott och att fortsätta kampanjen. Övriga tjänstemän vägrar numera delta i förföljelsen. Händelserna visar på ett tydligt val för tjänstemän och medborgare i Kina, liksom människor runt om i världen: antingen stödja eller motsätta sig förföljelsen av Falun Gong. Historien kommer att registrera det val varje person gör.

Översatt från” target=”_blank”>kinesiska.