Tidigare kinesisk avhoppare dömd till åtta års fängelse i Kina
Jia Jia greps på Beijing Capital International Airport den 22 oktober 2009. Fotot togs innan han gick på flygplanet i Nya Zeeland. (Foto: The Epoch Times)


Jia Jia, en tidigare högt uppsatt tjänsteman och frispråkig kritiker av det kinesiska kommunistpartiet har dömts till åtta års fängelse efter att ha återvänt till Kina efter flera år i självvald exil.

Det var den 22 oktober 2006 som Jia Jia, den tidigare generalsekreteraren för Shanxiprovinsens vetenskaps- och teknologiexpertförening, gav upp sin inflytelserika position och hela sitt liv i Kina och hoppade av under en semesterresa till Taiwan för att ansöka om politisk asyl. Med sig hade han en lista på över 700 personer som deklarerade sitt utträde ur det kinesiska kommunistpartiet. 

Jia Jia sade att hans skäl för att hoppa av var att han ville arbeta för demokrati i Kina från utlandet.

När han inte fick asyl i Taiwan stannade Jia Jia en kort period i Hongkong där han höll en presskonferens den 27 oktober och offentligt förklarade att han bröt alla band med kommunistpartiet. Han bad även om stöd från det internationella samfundet.

Jia Jia fick politisk asyl av FN i september 2007 och permanent uppehållstillstånd i Nya Zeeland i juni 2008. Vid den tiden bodde hans son redan där.

Femton månader senare valde dock Jia Jia att återvända till Kina.

Innan han gick ombord på planet till Peking den 22 oktober 2009 lämnade Jia Jia ett brev till Epoch Times där han skrev ”Jag återvänder till mitt hemland eftersom jag vill uppmana och uppmuntra medlemmar av partiet, kadrer, soldater, militärer, militärpolis, säkerhetspoliser och alla kineser från alla etniska grupper att modigt träda fram och tillsammans störta tyranniet för att få demokrati i Kina … Jag kommer möta den kinesiska kommunistregimen ansikte mot ansikte, den mest brutala och grymma regimen i mänsklighetens historia.”

När Jia Jias plan landade på Beijing Capital International Airport greps han genast.

Jia Jias son, Jia Kuo, hörde inget från sin far förrän nyligen när en släkting från Kina berättade att Jia Jia dömts till åtta års fängelse och två års indragna politiska rättigheter.

Kuo sade till Epoch Times att en av hans släktingar verifierat genom kommunikation med säkerhetspbyrån i Changzhi i Shanxiprovinsen att Jia Jia åtalats för statsomstörtande verksamhet och att domen getts till Jia Jias tidigare arbetsenhet.

Kuo sade att faderns beslut att återvända till Kina indirekt orsakats av kommunistpartiets psykologiska förföljelse av dissidenter i utlandet via spioner som ”kan förstöra en människas liv utan att spilla blod”. Både far och son har utsatts för denna förföljelse, bland annat har de skuggats och utsatts för dödshot, berättade han.

– De hotade mig till livet. En spion sade till mig ”Jia Kuo, du är i allvarlig fara om du fortsätter så här. Du vet att det fanns en Falun Gong-utövare i Thailand som hette Zhang, som dödades i en trafikolycka. Om du fortsätter göra dessa saker kommer du sluta som han”. Många andra sade liknande saker till mig.

Vid ett tillfälle körde någon alldeles bakom honom och följde honom hem och en annan gång vandaliserades hans bil efter att han publicerat en artikel, berättade Kuo.

– När min far gick en kurs i engelska i Nya Zeeland hotade en av hans klasskamrater honom och sade att om han fortsatte med det han gjorde skulle det bli omöjligt för honom att återvända till Kina och han skulle dessutom råka illa ut, sade Kuo.

Enligt Kuo använder kommunistpartiets spioner olika metoder för att skapa extrem stress hos dissidenter i utlandet. Somliga får psykiska problem av detta. Kuo berättade att han för två år sedan började må fysiskt och psykiskt dåligt och led av sömnproblem.

Hans far hade liknande problem, om än inte lika kraftiga, och han hade svårt att koncentrera sig, sade Kuo. Den konstanta stressen påverkade dem mentalt och emotionellt och det blev omöjligt för dem att arbeta och studera som vanligt.

– Vi kunde inte leva
ett normalt liv. Det här var ett av skälen till att min far reste tillbaka till Kina, sade Kuo.

Kuo blev inte särskilt förvånad över nyheten om domen mot hans far, med tanke på att Jia Jia uppmanat medlemmar av kommunistpartiet att bryta med partiet och dessutom deltagit i många demokratiaktiviteter utomlands.

– Allt detta ligger bakom att han dömts i Kina. Men vad min far gjorde är bara sådant som kan göras i fria länder och i enlighet med internationell lag. Han har inte gjort något olagligt.

Översatt från engelska