Tidigare energichef straffad av partiet


De kinesiska myndigheterna har gripit en före detta chef för Guizhous provinsiella energibolag och tillika styrelseordförande i Guizhous största kraftproducent, Jinyuan Group. Detta efter att mannen varit inblandad i en ekonomisk skandal gällande förlorade statliga tillgångar.

Det finns inte mycket information tillgänglig om detaljerna kring den 60-årige Xiang Dehongs fall, men enligt kinesisk media har polisen gjort omfattande genomsökningar av hans hus.

Enligt en artikel i tidskriften Caijing har kommunistpartiets centrala kommission för disciplininspektion placerat 60-årige Xiang Dehong under ”dubbla föreskrifter” sedan den 1 september. 

”Dubbla föreskrifter” är en form av bestraffning för partimedlemmar vid disciplinbrott. Det började användas i maj 1994 och innebär att den anklagade måste infinna sig för förhör vid en speciell tid och plats.

Somliga lagexperter menar att ”dubbla föreskrifter” inte är i enlighet med konstitutionen eller några relaterade legala procedurer.

Endast kommunistpartiet har rätt att använda denna bestraffning och personen som utsätts för den har ingen möjlighet att överklaga. Varken den gängse rättsapparaten eller några andra organisationer deltar i processen.

Kommunistpartiet fattar alla beslut om när förhöret ska ske, vilka frågor som ska ställas, domen och straffet som personen döms till.

En källa inom Kinas elektricitetsråd sade till Caijing att myndigheterna troligen är misstänksamma angående förlusten av statliga tillgångar inom driften av Jinyuan, som är ett företag som ägs av de anställda. Men enligt källan var skandalen knappast Xiangs personliga problem.

Xiang är före detta chef för Guizhous provinsiella kraftbyrå. Byrån blev senare företaget Guizhou Electric Power Co och Xiang blev platschef.

År 2000 etablerade Xiang Guizhou Jinyuan Group vilka ägs av anställda inom kraftsektorn.

Enligt initierade källor inom industrin ledde Xiangs position som regeringstjänsteman till enorma affärsfördelar för Jinyuan.

2002 reformerades Kinas kraftmarknad, monopolet försvann och då fick Jinyuan krafttillgångar från det tidigare National Electric Power Co. Under de följande åren växte Jinyuan till att bli Guizhous största kraftproducent.

I slutet av 2003 utfärdade kommunistpartiet nya föreskrifter för att begränsa anställdas ägande inom kraftindustrin i ett försök att förhindra förlust av statlig tillgångar. Xiang lämnade då sin plats vid Guizhou Electric Power Co, men en stor mängd Jinyuan-aktier har blivit kvar i kraftindustrianställdas ägo. Enligt Jinyuans hemsida sågs Xiang senast offentligt när han deltog i ett årligt seminarium som hölls av Jingyuan den 7 augusti.