Tidigare chef inom WHO: “Chinese New Year Spectacular är en läkande erfarenhet”
Sarah Ste-Marie säger att hennes syn tycktes förbättras medan hon tittade på Spectacular. (Foto: Samira Bouaou/Epoch Times)


När föreställningarna i Montreal av Chinese New Year Spectacular vid Place des Arts på torsdagen var till ända prisades föreställningen av nöjda teaterbesökare för dess porträttering av kinesisk kultur, både forntida och modern.

Jeannine Marsolais och Sarah Ste-Marie, båda pensionerade sjuksköterskor, sade att de väldigt mycket uppskattade den stora mångfalden i föreställningen.

– De täckte in olika regioner i Kina utan att fokusera på endast en etnisk grupp. De hade den mongoliska dansen och danser från Tibet och Manchuriet. Jag tyckte föreställningen hade en mångfald och denna mångfald hjälpte oss att bättre förstå olikheterna i Kina, i och med att det inte bara är en typ av kultur, sade Marsolais.

Ste-Marie, som var chef inom Världshälsoorganisationen när hon var stationerad i Vietnam under fem år, sade att hon älskade Spectacular ”för dess koreografi, enkelheten i dräkterna och de disciplinerade dansrörelserna.”

– I ballett och i västerländsk dans är det vanligen duetter, men här fanns det storskaliga gruppdanser, sade hon.

Ste-Marie sade att hon märkte att något konstigt hände henne under Spectacular. Normalt har hon väldigt dålig syn, men det tycktes som om synen förbättrades medan hon tittade på föreställningen och hon kunde se detaljerna tydligt.

– Det är fantastiskt, sade hon. Jag såg skogar, ett berg, en väg bortom havet. I scenen med de långa ärmarna såg artisterna nästan ut som vita gäss som gav sig av ifrån Charlevoix eller Gaspésie på hösten… och jag kunde se havet bakom dem, och jag är närsynt! sade Ste-Marie som satt långt ifrån scenen.

Beträffande att Kinas förtryck av mänskliga rättigheter tas upp i två av akterna, så tyckte Marsolais att det var lämpligt att frågan var med i föreställningen.

– Då och då hör man talas om frågan på nyheterna. Olympiaden i Peking äger snart rum och ämnet blir mer och mer omtalat. Det verkar dock som om de [regimen i Peking] ignorerar frågan, sade hon.

Divine Performing Arts, sällskapet som framför Spectacular-föreställningarna, har sedan 2004 satt upp Spectacular på många av världens högst ansedda arenor.

Torsdagens föreställning var en av 20 föreställningar i Kanada. Efter Montreal kommer Divine Performing Arts framföra fem föreställningar i Toronto innan den globala turnén fortsätter. Bland annat kommer 11 föreställningar att framföras på berömda Radio City Music Hall i New York.

Spectacular återkommer till Kanada till våren och kommer då att spela i Calgary, Edmonton och Vancouver. När turnén är avslutad kommer föreställningen att ha setts av en total publik på 650 000 människor i över 60 städer.

Epoch Times sponsrar Divine Performing Arts som kommer att framföra sin föreställning i 60 städer runt om i världen under 2008. För att hitta en föreställning nära dig, gå in på www.bestchineseshows.com

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-1-18/64254.html